Κολύμβηση... από πότε;
Κολύμβηση... από πότε;


Όλα τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να κολυμπούν, και όχι απλά να επιπλέουν. Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ως προς το σε ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινάνε μαθήματα κολύμβησης και βασικά στο κατά πόσον αυτά συντελούν στη μείωση των πνιγμών.

H Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων μέχρι το 2010 ήταν επιφυλακτική στα μαθήματα κολύμβησης σε πολύ μικρές ηλικίες με το σκεπτικό ότι μπορεί τελικά να "παραπλανήσουν" τους γονείς από τον κατά πόσον τα παιδιά τους είναι ικανά να μείνουν στο νερό χωρίς την επίβλεψη ενήλικα ή χωρίς το απαραίτητα σωσίβιο για την ηλικία τους.

Η ΑΑΠ τονίζει ότι η καλύτερη ηλικία για να πάρει ένα παιδί βασικά μαθήματα κολύμβησης είναι τα 4 χρόνια και μεταξύ 5-6 είναι ικανά να τελειοποιήσουν το στυλ του κρόουλ. Επομένως τα μαθήματα κολύμβησης σε μικρότερες ηλικίες, στην ουσία δεν "χαρίζουν" κάτι.

Κι αυτό γιατί δεν θεωρείται βέβαια ότι σε όσο πιο μικρή ηλικία μαθαίνεις κολύμπι, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να πνιγείς. Το ζητούμενο είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν τοσο με το υγρό στοιχείο, ώστε και σαν ενήλικες να έχουν αναπτύξει δεξιότητες τέτοιες που θα τους δώσουν το προτέρημα να θεωρούνται καλοί κολυμβητές.

Το θέμα που τονίζει περισσότερο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων σε ό,τι αφορά τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα κολύμβησης είναι ότι οι γονείς τους, μπορεί να εφησυχαστούν σε τέτοιο βαθμό που τελικά να αμελήσουν θέματα απαραίτητα για την ασφάλεια τους στο νερό, όπως είναι τα σωσίβια ή η επίβλεψη ενήλικα, νομίζοντας ότι το παιδί δεν διατρέχει πλέον κινδυνο.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!