Η γλωσσική ανάπτυξη του μωρού
Η γλωσσική ανάπτυξη του μωρού


Κάντε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις: οι "ανοιχτές" ερωτήσεις ή αλλιώς οι ερωτήσεις ανάπτυξης είναι αυτές που δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να απαντήσει πιο περίπλοκα και με ευρύ λεξιλόγιο (π.χ. "Τί είναι αυτό; Σε τί χρησιμεύει;)

Σε αντίθεση οι "κλειστές" ερωτήσεις παίρνουν είτε μια μονολεκτική απάντηση, είτε "ναι", "οχι", γεγονός που δεν ενισχύει στην ανάπτυξη λεξιλογίου .

Καθημερινά αντικείμενα: Έχετε ένα κουτί με 5-6 καθημερινά αντικείμενα, όπως χτένα, ποτήρι, κάλτσες κ.ά. Κάθε φορά δείχνετε ένα αντικείμενο στο παιδί και το βοηθάτε να το χρησιμοποιεί.
Μιλήστε με λέξεις που είναι περισσότερο οικείες και έχουν κάποιο νόημα για το παιδί, όπως "Χτένισε τα μαλλιά σου. Κοίτα η μαμά χτενίζει τα μαλλιά της." Στόχος είναι να μάθει τη λέξη "χτένα" αλλά και την χρησιμότητα της.

Δώστε έμφαση στις γραμματικές προθέσεις: όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, όταν ένα παιδί μαθαίνει να μιλά είναι σημαντικό να ακούει τις ίδιες λέξεις ξανά και ξανά. Δηλαδή "Για κοίτα εκεί τον σκύλο! Βλέπεις τον σκύλο;"

Μικρές ιστορίες: Διηγηθείτε στο παιδί μικρές ιστορίες. Αργότερα προχωρήστε σε μεγαλύτερες και φυσικά ενθαρρύνετε το να συμμετέχει.

Χρήση αντωνυμιών: Παίξτε παιχνίδια που περιλαμβάνουν τη χρήση αντωνυμιών- της, του, μου, αυτοί, εσύ κτλ.

Επάναληψη μέσα από καθημερινές δραστηριότητες: Εκμεταλλευτείτε καταστάσεις, όπως όταν ντύνεται ή τρώει, για να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει αυτά που μαθαίνει. Για παράδειγμα, ζητήστε να σας φέρει κάποια ρούχα. Κάθε φορά ένα πράγμα, μέχρι να καταλάβει πλήρως. Χρησιμοποιείστε απλή περιγραφή, απλές εικόνες και παραδείγματα όταν του εισάγετε νέες λέξεις.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!