Μπορεί να πιει χαμομήλι το μωρό;
Μπορεί να πιει χαμομήλι το μωρό;


Είναι ασφαλές να πιει το μωρό χαμομήλι;

Το χαμομήλι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση των κολικών του μωρού.

Το χαμομήλι φαίνεται ότι καταπραΰνει τους σπασμούς των εντέρων, και αποτελεί ένα χρήσιμο, απλό, φθηνό και αρκετά αποτελεσματικό «φάρμακο» κατά των κολικών και των αερίων των μωρών.

Το χαμομήλι όμως έχει και άλλα οφέλη. Είναι ένα ήπιο ηρεμιστικό και λειτουργεί επίσης ως αντιφλεγμονώδες. «Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα αυτή τη στιγμή», λέει η Paula Gardiner, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Βοηθά τελικά το χαμομήλι τους κολικούς;

Το αν το χαμομήλι βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των κολικών δεν έχει ξεκαθαριστεί όπως και για το αν οι κολικοί ευθύνονται για το επίμονο κλάμα του μωρού. Ως βότανο θεωρείται ασφαλές για μωρά έξι μηνών και άνω, όταν δηλαδή οι γονείς εντάσσουν στην διατροφή του κι άλλες τροφές εκτός από το γάλα και σε μια ποσότητα που δεν ξεπερνά τα 15 ml ( τρεις φορές την ημέρα).

Μπορεί να πιει ή όχι χαμομήλι το μωρό;
Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν πρέπει να πίνουν χαμομήλι τα μωρά κάτω των 6 μηνών. Όπως αναφέρει η Paula Gardiner προηγούμενες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι δεν έχει παρενέργειες. Σε 68 βρέφη με κολικό, ηλικίας δύο έως οκτώ εβδομάδων που ήπιαν χαμομήλι σε συνδυασμό με άλλα βότανα, ο κολικός αντιμετωπίστηκε σε περισσότερα από τα μισά παιδιά, χωρίς παρενέργειες. Μια άλλη μελέτη σε 93 βρέφη που θήλαζαν και είχαν κολικούς διαπιστώθηκε ότι το κλάμα τους μειώθηκε πάνω από 80% όταν ήπιαν χαμομήλι.

Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές συνιστούν τη χορήγηση μόνο μητρικού γάλακτος και απλού γάλακτος σε βρέφη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν αποδεδειγμένοι κίνδυνοι ή όχι. Το ίδιο συνιστά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος τονίζει ότι δεν πρέπει να χορηγείται στα μωρά μέχρι 6 μηνών, τίποτα άλλο πέρα από γάλα.

Πηγή: mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!