Βάζοντας όρια σε ένα απαιτητικό παιδί
Βάζοντας όρια σε ένα απαιτητικό παιδί


Θέλει να γίνεται πάντα το δικό του. Συνεχώς ζητάει και όταν αρνείστε, απαιτεί. Δείχνει να μην καταλαβαίνει και δεν είναι λίγες οι φορές, που ακόμα και σε εξωτερικό χώρο με κόσμο, μπορεί να σας προσβάλλει με το να σας ζητά επίμονα κάτι που θέλει. Όπως το να του αγοράσετε κάτι. Και δεν έχει πρόβλημα, ακόμα και να κάνει ολόκληρη σκηνή, προκειμένου να περάσει το δικό του.

Η αλήθεια είναι πως τα απαιτητικό παιδί δεν έχει μεγάλες διαφορές από το κακομαθημένο. Άλλωστε, ένα απαιτητικό παιδί, είναι ένα κακομαθημένο παιδί. Και η αλήθεια είναι επίσης πως οι γονείς θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους, δεν θέλουν να τους χαλάνε χατίρι και ραγίζει η καρδιά τους κάθε φορά που του λένε «όχι». Όμως, η κατάσταση είθισται να ξεφεύγει και αρκετοί γονείς δυσκολεύονται να βάλουν όρια στο απαιτητικό τους παιδί.

Δείτε, παρακάτω, τρία tips για να βάλετε όρια:

Μη λέτε ένα σκέτο «όχι»

Το «όχι» όσο βροντερό και αν είναι από την πλευρά σας, δεν είναι πάντα και αποτελεσματικό. Ίσα, ίσα μπορεί να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να του εξηγήσετε για ποιο λόγο του αρνείστε. Ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος και πιο αποτελεσματικός.

Καταστήστε σαφείς τις δυνάμεις της οικογένειας

Αν το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας και σε θέση να κατανοήσει καθημερινές ανάγκες, καταστήστε του σαφείς τις δυνατότητες της οικογένειας και δη τις οικονομικές. Θέστε ένα πλαίσιο και σε αυτό εξηγείστε του ότι θα πρέπει να κινείστε όλοι, μαζί και το παιδί. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να το ενθαρρύνετε να έχει το δικό του κουμπαρά, και με τις δικές του οικονομίες μπορεί να αποκτήσει αυτό που θέλει.

Κάντε εξηγήσεις πριν την έξοδό σας

Αν είναι να πάτε μαζί στο σούπερ μάρκετ, συμφωνείστε πριν φύγετε από το σπίτι τι μπορεί να αγοράσετε για εκείνον. Εξηγείστε του πως αν ζητήσει κάτι παραπάνω ή κάνει σκηνή, δεν θα το πάρετε ξανά μαζί σας. Το ίδιο ισχύει αν είναι να πάτε μία βόλτα. Συμφωνείστε το πρόγραμμα και την ώρα επιστροφής, ε’ αρχής και εξηγείστε του πως είναι αδιαπραγμάτευτο.

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!