Πώς θα δεθείτε με το μωρό όσο μεγαλώνει;
Πώς θα δεθείτε με το μωρό όσο μεγαλώνει;


Η σχέση που αποκτά η μητέρα με το παιδί της είναι μια μακρά (και υπέροχη!) διαδικασία που ξεκινά από τη σύλληψη και εξελίσσεται συνεχώς. Κι όπως σε κάθε άλλη ανθρώπινη σχέση, χρειάζεται διαρκής προσπάθεια, ισχυρή θέληση και άφθονη αγάπη!

Η διαφορά από τις υπόλοιπες σχέσεις της ζωής μας είναι πως, ανάμεσα σε μας και το μωράκι μας που μεγαλώνει γρήγορα, η αγάπη είναι δεδομένη. Αρκεί να του την εκφράζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε κάθε μέρα που περνάει να δενόμαστε μαζί του όλο και πιο πολύ!

Να το φροντίζετε!
Είναι πολύ σημαντικό για ένα μωρό να νιώθει πως είστε πάντα εκεί για να καλύπτετε τις ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει μόνο του. Εκτός από το φαγητό, την αλλαγή της πάνας ή τον ύπνο, το μωρό σας έχει ανάγκη από συντροφιά και ανθρώπινη επαφή. Ένα μωρό δεν μπορεί να μιλήσει για να ζητήσει αγκαλιά ή βόλτα, αλλά είναι σημαντικό να καταλαβαίνετε τι θέλει και να το εντάσσετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Εάν νιώθει έντονη την παρουσία και την φροντίδα σας από νωρίς, δημιουργείται ανάμεσά σας ένα αίσθημα ασφάλειας και οικειότητας που πολύ δύσκολα θα φθίνει αργότερα. Ο δεσμός σας χτίζεται πάνω σε γερές βάσεις και η σχέση σας ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο!

Η ώρα του φαγητού
Δεν είναι τυχαίο που το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, όσο και να μεγαλώσουμε, είναι σημαντικό. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι το φαγητό που μοιράζεται η οικογένεια εκείνη την ημέρα είναι πάντα νόστιμο και καλομαγειρεμένο! Η θαλπωρή της οικογένειας και η αίσθηση ότι η μαμά σου σε φροντίζει κάνει καλό στη σχέση σας!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά μας όταν είναι ακόμα μωρά: χρειάζονται ένα θρεπτικό και νόστιμο γεύμα και μια προγραμματισμένη ώρα που θα είναι η «ώρα μόνο με την μαμά». Η ώρα του απογευματινού, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ιδανική!

Έχει προηγηθεί ο μεσημεριανός ύπνος οπότε το αγγελούδι μας είναι ξεκούραστο και ήρεμο, ενώ τα απογεύματα είναι συνήθως και η ώρα της «λιχουδιάς»! Λιχουδιά, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι ανθυγιεινό που μπορεί να βλάψει το μωρό μας...

Εσείς, πόσο παίξατε σήμερα;
Το παιχνίδι με ένα μωρό ίσως μοιάζει βαρετό ή ανούσιο, όμως είναι τόσο σημαντικό όσο και το φαγητό! Για την ακρίβεια, πρόκειται για την συναισθηματική τροφή που χρειάζεται το μωρό σας και καλό είναι να μην το αφήνετε «νηστικό»!

Η μαμά, μέσα από το παιχνίδι, δίνει στο παιδί τα πρώτα ερεθίσματα για να εξελιχθεί ομαλά και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Το δέσιμο που δημιουργείται εκείνη τη στιγμή μεταξύ τους είναι πολύ δυνατό, αφού μοιράζονται κάτι εποικοδομητικό και ευχάριστο. Μην το παραμελείτε, λοιπόν, και κυρίως μην το υποτιμάτε!

Ώρα για ύπνο
Δεν παίζει ρόλο αν κοιμάστε αγκαλιά ή προτιμάτε να κοιμίζετε το μωρό στην κούνια του. Οι κανόνες και τα όρια που θέτει κάθε οικογένεια είναι δική της υπόθεση και τα διαμορφώνει ανάλογα με τις ανάγκες του. Ωστόσο, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στον ύπνο, είναι η σταθερότητα και η ηρεμία.

Είναι σημαντικό, ειδικά τους πρώτους μήνες, να ακολουθείτε συγκεκριμένο πρόγραμμα πριν τον ύπνο. Κάτι σαν ιεροτελεστία που θα τηρείται καθημερινά, τις ίδιες ώρες, και θα εξασφαλίζει στο μωρό το αίσθημα της ασφάλειας.Ένα ζεστό μπάνιο, ένα βιβλίο, απαλή μουσική και φυσικά η αγκαλιά σας, θα το βοηθήσουν να νιώσει πως μαζί σας είναι ικανοποιημένο και ήρεμο, κάτι που μετράει πολύ και ισχυροποιεί τη σχέση σας!

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!