Γιατί προκαλούν τόση ακαταστασία τα νήπια;
Γιατί προκαλούν τόση ακαταστασία τα νήπια;


Το να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και τακτοποιημένο ενώ στα πόδια σας έχετε ένα νήπιο, μπορεί να μοιάζει εξωπραγματικό. Μπορεί το ένα λεπτό να μαζεύετε φαγητό από το πάτωμα, μόνο για να γυρίσετε και να το δείτε να ζωγραφίζει τους τοίχους. Η ακαταστασία που ενδέχεται να προκαλέσει, μπορεί να γίνει τόσο άσχημη, που να σας κάνει να πιστεύετε ότι το κάνει ακόμα και επίτηδες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και τα νήπια, ιδιαίτερα γύρω στο πρώτο έτος της ηλικίας τους, εξερευνούν τον κόσμο, δοκιμάζοντας να ρίξουν, να τραβήξουν ή και να σκίσουν. Αν και το ακατάστατο παιχνίδι είναι ευεργετικό για εκείνα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να θέσετε όρια.

Ξετυλίγει το χαρτί υγείας;
Στα περισσότερα παιδάκια αρέσει να ξετυλίγουν το χαρτί υγείας, μιας και το γρήγορο γύρισμα του ρολού τα γεμίζει ενθουσιασμό. Παράλληλα αυτή η δραστηριότητα απαιτεί την ώθηση και την ρίψη, κινήσεις που ενδυναμώνουν τις κινητικές του δεξιότητες και τον συντονισμό χεριών και ματιών.

Περιορίστε το χάος: Δώστε στο παιδί το δικό του ρόλο, σε διαφορετικό χρώμα ή μοτίβο και φροντίστε να είναι το μισό, ώστε να πρέπει να μαζέψετε λιγότερο. Δώστε του να καταλάβει ότι μπορεί να παίζει μόνο με το δικό του ρολό κι ότι τα υπόλοιπα χαρτιά δεν αποτελούν τα παιχνίδια του.

Ζωγραφίζει τους τοίχους;

Εάν αφήσετε το μικρό σας μόνο του με ένα μαρκαδόρο, γνωρίζετε εξαρχής τι πρόκειται να συμβεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το αφήνετε να εκφράζει την δημιουργικότητά του, μιας και η ζωγραφική ενισχύει την επιδεξιότητα των χεριών, γεγονός που θα το βοηθήσει αργότερα όταν μάθει να γράφει.

Περιορίστε το χάος: Δώστε στο μικρό σας ένα μεγάλο φύλλο χαρτί ή ακόμα καλύτερα έναν μεγάλο καμβά. Αυτό θα του αποσπάσει την προσοχή και είναι λιγότερο πιθανό να ζωγραφίσει τους τοίχους. Εάν ωστόσο προσπαθήσει να το κάνει, διατηρώντας την ψυχραιμία σας και με ήπιο τόνο, υπενθυμίστε του ότι η ζωγραφική στον τοίχο δεν επιτρέπεται.

Παίζει με το φαγητό;
Είναι λογικό που το νήπιο παίζει με το φαγητό του, μιας και εξερευνά μέσα από την αφή τις διαφορετικές υφές, τα χρώματα και τα μεγέθη. Γλιστρώντας τα μέσα από τα δάχτυλά τους κατανοούν καλύτερα τι πρόκειται να φάνε. Παράλληλα είναι περίεργα για το τι θα συμβεί αν αφήσουν το φαγητό τους να πέσει, για αυτό και έχουν την τάση να σπρώχνουν το μπολ τους ή το κουτάλι τους.

Περιορίστε το χάος: Βάλτε κάτω από την καρεκλίτσα του ένα χαλάκι, ώστε να μην σηκώνεστε κάθε φορά για να μαζέψετε αυτό που έχει ρίξει, καθώς μπορεί να το δει ως παιχνίδι, γεγονός που θα το ενθαρρύνει να συνεχίσει.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!