H μέθοδος σάντουιτς στην πειθαρχία του παιδιού
H μέθοδος σάντουιτς στην πειθαρχία του παιδιού


Λίγο πολύ, όλοι οι γονείς έχουμε φτάσει στο «αμήν» με κάποια τερτίπια των παιδιών μας. Υπάρχουν φορές που μας βασανίζουν τόσο πολύ με το πείσμα τους που χάνουμε την ψυχραιμία μας με αποτέλεσμα να τους φωνάζουμε - χειροτερεύοντας όμως την κατάσταση.

Αν έχετε κουραστεί και θέλετε να βρείτε μια λύση που θα είναι ευνοϊκή και για τις δύο πλευρές, τότε καλό είναι να διαβάσετε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο - καθώς η μέθοδος σάντουιτς θα σας βοηθήσει να πειθαρχήσετε το παιδί δείχνοντας του αγάπη.

Όπως έχουν παρατηρήσει αρκετοί παιδοψυχολόγοι οι δύο παγίδες που πέφτουν οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι γονείς, όταν το παιδί τους ξεπερνάει τα όρια, είναι ο τρόπος χειρισμού: άλλες φορές το μαλώνουν έντονα, ενώ άλλες φοβούνται ότι αν του κάνουν την παραμικρή παρατήρηση θα το πληγώσουν.

Και όμως υπάρχει τρόπος να είμαστε ταυτόχρονα και αυστηροί και να δείχνουμε στο παιδί την αγάπη μας.

Δοκιμάστε μια θετική προσέγγιση πριν του πείτε τι κάνει λάθος

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη των γονιών όταν συνετίζουν το παιδί, είναι να αρχίζουν την συζήτηση απαριθμώντας τα σφάλματά του ή να του λένε την γνωστή σε όλους φράση «αφού εσύ είσαι καλό παιδί γιατί το κάνεις αυτό;». Αν πρόκειται να μιλήσετε για την συμπεριφορά του παιδιού είναι καλύτερο να το προσεγγίσετε θετικά. Μιλήστε για ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα του χαρακτήρα του, έτσι ώστε να μην νιώσει ότι το μειώνετε και στην συνέχεια προχωρήστε τη συζήτηση εκεί που θέλετε.

Ρωτήστε το παιδί γιατί συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο…

…και εξηγήστε του αναλυτικά τι είναι αυτό που σας ενόχλησε. Φροντίστε να είστε συγκεκριμένοι σε αυτό που λέτε έτσι ώστε να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ λάθους και σωστού. Γενικές φράσεις του τύπου «μην συμπεριφερθείς ξανά έτσι» ή «μην με στενοχωρείς» φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα - ίσα ίσα που μπερδεύουν ακόμα περισσότερο το παιδί.

Ζητήστε του τη γνώμη του

Ακόμη και αν το παιδί είναι μικρό ηλικιακά είναι σημαντικό να του δείξετε ότι σας ενδιαφέρει η γνώμη του. Πέρα από αυτό όμως είναι εξίσου απαραίτητο και για εσάς να δείτε τι έχει καταλάβει από όσα του είπατε. Ρωτήστε το μικρό σας αν κατανοεί τι σας ενόχλησε ή γιατί είναι λάθος η συμπεριφορά του. Στην περίπτωση που το παιδί είναι αρκετά μεγάλο και θέλει να διαφωνήσει μαζί σας, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, μην το διακόψετε και συζητήστε ξανά μαζί του.

Δείξτε του ότι δεν είστε απογοητευμένοι μαζί του

Όπως είναι σημαντικό για ένα παιδί να καταλάβει που έκανε λάθος, εξίσου σημαντικό είναι να μην νιώσει ότι σας έχει απογοητεύσει. Τα παιδιά παίρνουν κάποια πράγματα πολύ πιο βαριά και υπάρχει η πιθανότητα να θεωρήσουν ότι  δεν τα αγαπάτε. Φροντίστε να διώξετε αυτό το σενάριο από το μυαλό τους, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη σας καθημερινά.

Φωτογραφίες: brightside.me


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!