Πόση βιταμίνη D χρειάζονται βρέφη και παιδιά ημερησίως;
Πόση βιταμίνη D χρειάζονται βρέφη και παιδιά ημερησίως;


Τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη της βιταμίνης D στους ενήλικες. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η ενδυνάμωση των οστών είναι δύο από αυτά.

Είναι όμως η βιταμίνη D ασφαλής ή ακόμη και απαραίτητη για τα παιδιά;

Τη βιταμίνη D μπορεί να τη βρει κανείς σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των αυγών, αλλά η κύρια πηγή της βιταμίνης D είναι η έκθεση στο ηλιακό φως.

Ορισμένες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει την ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και των μωρών που θηλάζουν.

Αν και η έλλειψη βιταμίνης D είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ραχίτιδα. Με τον όρο ραχίτιδα εννοείται η μεταβολική πάθηση, η οποία προκαλείται από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, ασβεστίου ή φωσφώρου, και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 3 μηνών έως 3 ετών. Χαρακτηρίζεται από μείωση της εναπόθεσης ασβεστίου και αλάτων στα οστά.

Πόση βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά ημερησίως;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP), τα βρέφη ηλικίας 0 έως 6 μηνών πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 400 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 1.000 IU/ημέρα.

Τα βρέφη ηλικίας 6 έως 12 μηνών πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 400 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 1.500 IU/ημέρα.

Τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 600 IU/ημέρα (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 2.500 IU/ημέρα.

Τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 600 IU/ημέρα (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 3.000 IU/ημέρα.

Εκτός από την έκθεση στο ηλιακό φως θα τη βρείτε και σε τρόφιμα.

Σολομός, ρέγγες, σαρδέλες, τόνος, στρείδια, γαρίδες, κρόκοι αβγών και μανιτάρια είναι μερικές από αυτές.

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!