Απλοί τρόποι για να προλάβετε τις παιδικές ιώσεις
Απλοί τρόποι για να προλάβετε τις παιδικές ιώσεις


Ο χειμώνας είναι η αγαπημένη εποχή των ιώσεων, καθώς τόσο το κοινό κρυο­λόγημα όσο και η γρίπη παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα. Ο κρύος καιρός ευνοεί συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, ιγμόρεια). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τα 75 μας χρόνια θα περάσουμε 200-250 κρυολογήματα κατά μέσο όρο.

Πώς να «αναχαιτίσετε» μια ίωση

  • ● Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, ιδιαίτερα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης C (πορτοκάλια, ακτινίδια, πιπεριές κλπ.), ώστε να ισχυροποιήσετε την άμυνα του οργανισμού σας.
  • ● Φροντίστε να εξασφαλίζετε καλό αερισμό των κλειστών χώρων στους οποίους βρίσκεστε.
  • ● Πλένετε καλά τα χέρια σας, καθώς έχει βρεθεί ότι το πλύσιμο των χεριών, μέσω των οποίων συχνά μεταφέ­ρο­νται οι ιοί, βοηθά στην ελάττωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.Σύμφωνα με έρευνες, όσοι πλένουν συχνά τα χέρια τους πηγαίνουν λιγότερο στο γιατρό από ό,τι οι άλλοι. Οι ιοί της γρίπης και του κρυο­λογήματος μπορούν να επιβιώσουν αρκετές ώρες σε διάφορες επι­φά­νειες, όπως το τηλέφωνο, το πλη­κτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπο­­­λο­γιστή, τα παιχνίδια, οι χειρολαβές κλπ. Γι’ αυτό έχει τόση σημασία να πλένετε τα χέρια σας και να μην αγγίζετε με αυτά το πρόσωπό σας, γιατί, αν ο ιός έχει κολλήσει στα δάχτυλά σας, εύκολα μπορείτε να τον εναποθέσετε στην αναπνευστική σας οδό, είτε αγγίζοντας τη μύτη σας ­είτε το στόμα σας.● Κρατάτε μια απόσταση ­«ασφαλείας» περίπου 50 εκατοστών όταν συζητάτε με άλλους, ώστε να αποφεύγετε τα σταγονίδια που μπορεί να σας μεταδώσουν ιούς.
  • ● Αποφεύγετε τις πολλές χειραψίες όταν υπάρχει έξαρση ιώσεων.
  • Μην καπνίζεται.Το κάπνισμα δημιουργεί αλλοιώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, κάνοντάς το πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις ιογενείς και βακτηρι­διακές.




Πώς να την «περάσετε» ελαφρά
Αν, παρ’ όλες τις προσπάθειες που κάνατε, δεν καταφέρατε να τη «γλιτώσετε» και κρυολογήσατε, προσπαθήστε τουλάχιστον να την «περάσετε» ελαφρά.
● Αποφεύγετε την υπερβολική κόπωση.
● Πίνετε άφθονα υγρά, κυρίως φρεσκοστυμμένους χυμούς και ζεστά αφεψήματα.
● Καταναλώνετε ζεστές δυναμωτικές σούπες (π.χ. κοτόσουπες, χορτόσουπες, κρεατόσουπες).
● Κάνετε εισπνοές με ατμούς ευκαλύπτου, για να ελευθερώσετε τις αναπνευστικές οδούς.
● Αποφεύγετε τα αντιπυρετικά όταν δεν έχετε υψηλό πυρετό. Ο πυρετός αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο του οργανισμού για να πολεμήσει τα μικρόβια και τους ιούς.



«Να πάρω αντιβίωση;»
Η αντιβίωση, όχι μόνο δεν βοηθά αν έχετε ίωση του αναπνευστικού συστήματος, αλλά αντίθετα δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα που σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και με αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Η θεραπεία των απλών ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος είναι συμπτωματική, δηλαδή πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα-ένα τα συμπτώματα. Έτσι, αν έχετε πυρετό, θα πάρετε αντιπυρετικό, αν έχετε έντονο συνάχι, θα πάρετε αποσυμφορητικό κλπ. Αντιβίωση δίνεται μόνο αν η απλή ίωση εξελιχθεί σε δευτερογενή λοίμωξη, η οποία συχνότερα είναι βακτηριδιακή. Γενικά, οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος δημιουργούν κατάλληλο έδαφος για να πάθει κάποιος και δεύτερη λοίμωξη. Αν οι ενοχλήσεις που έχετε επιμείνουν για περισσότερο από μία εβδομάδα, τότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό, γιατί μπορεί τελικά να έχετε περάσει σε αυτή τη δεύτερη φάση, οπότε και να χρειάζεστε αντιβίωση.




Προσοχή στο αντιβηχικό
Ο βήχας είναι μια δύσκολη περίπτωση. Στις ιώσεις μπορεί να παρουσιαστεί βήχας, ο οποίος άλλοτε μπορεί να οφείλεται σε εκκρίματα που κατεβαίνουν από το φάρυγγα χαμηλά στο αναπνευστικό σύστημα, άλλοτε σε βρογχίτιδα και άλλοτε σε βρογχόσπασμο ή βρογχοπνευμονία. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να σας δει ο γιατρός, προκειμένου να διαπιστώσει τον τύπο και την αιτιολογία του βήχα και να σας συστήσει την ανάλογη αγωγή, ώστε να μην πάρετε αντιβηχικό που καταστέλλει το βήχα, τη στιγμή που πρέπει να πάρετε σιρόπι που θα σας βοηθήσει να αποβά­λετε τα εκκρίματα.

Μέτρα προφύλαξης των παιδιών από τις ιώσεις

Συχνός αερισμός του δωματίου

Οι γονείς είναι καλό να διατηρούν ένα καθαρό περιβάλλον για τα παιδιά, δίνοντας προσοχή στην ατμόσφαιρα του χώρου. Τα δωμάτια στα οποία απασχολείται αρκετές ώρες το παιδί είναι καλό να αερίζονται καθημερινά, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας που αναπνέει.

 

Σωστή διατροφή

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο πρόληψης των ιώσεων είναι η σωστή διατροφή του παιδιού, καθώς θα πρέπει να καταναλώνει μεγάλο πλήθος φρούτων και λαχανικών, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του για βιταμίνες, σίδηρο και ιχνοστοιχεία.

 

 

Συχνό πλύσιμο των χεριών

Τα παιδιά τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής, όπως να πλένουν τα χέρια τους τακτικά, να καθαρίζουν τα χέρια τους με απολυμαντικά μαντιλάκια πριν φάνε στο διάλειμμα, να μην πίνουν νερό από ξένα μπουκαλάκια ή απευθείας από τις βρύσες του σχολείου. Επίσης, να μην βάζουν στο στόμα τους τα μολύβια, τις ξυλομπογιές και τους μαρκαδόρους.

Καθαρή μύτη

Τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να φυσήξουν τη μύτη τους με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι βλεννώδεις εκκρίσεις στο εσωτερικό της μύτης και να αποκτούν το λεγόμενο μπούκωμα. Χρησιμοποιείστε φυσιολογικό ορό για τα μωρά αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά, προκειμένου να καθαρίσει τη μύτη της. Είναι σημαντικό να μάθουν να φυσούν και όχι να ρουφούν – για ευκολία – τη μύτη τους.

 

Καλός και επαρκής ύπνος

Η στέρηση του ύπνου διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο να κρυολογήσει ή να πάθει γρίπη. Τα περισσότερα μωρά χρειάζονται περίπου 14 ώρες ύπνου την ημέρα και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 11 με 13 ώρες.

Μακριά τα χέρια από το πρόσωπο

Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος, εισέρχονται στον οργανισμό από τη μύτη, τα μάτια και το στόμα, για αυτό και πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν συνεχώς τα χέρια τους στο πρόσωπό τους.

Στην περίπτωση που στο σπίτι υπάρχει νεογέννητο μωρό (<3 μηνών) θα πρέπει να αποφεύγονται οι επισκέψεις και ο συνωστισμός στο δωμάτιο του μωρού, ειδικά εάν υπάρχουν επισκέπτες με συμπτώματα γρίπης και κρυολογήματος. Συχνά οι επισκέπτες λόγω χαράς και αφέλειας δεν αντιλαμβάνονται τον επικείμενο κίνδυνο για το μωρό, οι γονείς ωστόσο θα πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους πως μια απλή ίωση στους ενήλικες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή για το βρέφος.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα εμβόλια που πρέπει να κάνει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του, θωρακίζουν τον οργανισμό και μειώνουν τις πιθανότητες για συχνές αρρώστιες.

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!