7+1 λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς
7+1 λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς


Οι γονείς θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους ολόκληρο τον κόσμο! Ωστόσο, παρά την καλή τους πρόθεση, κάνουν κάποια κοινά λάθη που έχουν μικρές ή μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών τους. Ποια είναι αυτά τα λάθη;

Παρακάτω παραθέτουμε τα 8 πιο κοινά σφάλματα των νέων γονιών που μάλλον, κάποια από αυτά, είναι και αναπόφευκτα!

Μετράμε τη θερμοκρασία του παιδιού με το χέρι

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν όλοι οι νέοι γονείς!

 

Όλες οι μαμάδες περηφανευόμαστε πως είμαστε ζωντανά θερμόμετρα! Γνωρίζουμε τόσο καλά το παιδί μας που καταλαβαίνουμε αν έχει πυρετό (αλλά και πόσο) με ένα απλό ακούμπημα της παλάμης μας στο μέτωπό του! Ωστόσο, όσο καλές κι αν είμαστε στην μέτρηση της θερμοκρασίας τους, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ξεγελαστούμε και να μην δώσουμε την πρέπουσα βαρύτητα σε μία ενδεχόμενη ασθένειά τους. Για να μην βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού μας, λοιπόν, καλό είναι να χρησιμοποιούμε πάντα το θερμόμετρο – ακόμα κι αν το χέρι της μαμάς είναι αλάνθαστο.

Αγοράζουμε πολλές πάνες για να έχουμε απόθεμα!

Ένα πολύ μεγάλο λάθος που έχουμε κάνει οι περισσότεροι γονείς, είναι να αγοράσουμε πολλά πακέτα με πάνες για να μην ξεμείνουμε… ποτέ! Ωστόσο, τα παιδιά μεγαλώνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και οι πάνες που αποθηκεύουμε σήμερα, πιθανότατα δεν θα τους κάνουν σε λίγες μόλις εβδομάδες. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να τις αγοράζουμε με σύνεση και εγκράτεια, ώστε να συμβαδίζουμε με τον ρυθμό ανάπτυξης του μωρού.

Τα ντύνουμε ζεστά όταν έχουν πυρετό

Όταν το μωρό έχει πυρετό, έχουμε τη συνήθεια να το ντύνουμε καλά για να μην κρυώσει κι άλλο! Ίσως είναι κατάλοιπο των περιηγούμενων γενιών, οι οποίες συνήθιζαν να φασκιώνουν τα μωρά και να τα κρατούν μονίμως ζεστά. Ωστόσο, όταν η θερμοκρασία του παιδιού είναι ανεβασμένη, αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι καθαρός αέρας, ελαφριά ρούχα και δροσιά.

Αλλάζουμε την πάνα τους αμέσως μόλις την λερώσουν

Η αγωνία μας να είναι τα μωρά μας πάντα καθαρά και στεγνά, κάποιες φορές έχει φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Σπεύδουμε να τους αλλάξουμε πάνα αμέσως μόλις λερωθούν, νομίζοντας πως έτσι θα τα γλιτώσουμε από ενδεχόμενες λοιμώξεις ή συγκάματα. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που καταλάβουμε πως η διαδικασία… εκκένωσης ολοκληρώθηκε, αφού πάντα υπάρχει και συνέχεια η οποία τελικά μένει στην καθαρή πάνα, χωρίς εμείς να το καταλάβουμε, και βλάπτει το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού μας.

Τα ταΐζουμε μέχρι μεγάλα!

Όταν το μωρό τρώει για πρώτη φορά στερεά τροφή, περίπου στους 6 μήνες, θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό να το ταΐσουμε! Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι καλό να μάθει να τρώει μόνο όσο πιο νωρίς γίνεται. Μπορεί στην αρχή να λερώνεται παντού, όμως το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει αφού έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που τα ταΐζουμε τρώνε με βουλιμία και μεγαλώνοντας γίνονται παχύσαρκα.

Τα κρατάμε απασχολημένα με την τεχνολογία

Όλοι καταδικάζουμε την τηλεόραση ή το YouTube, όμως στα δύσκολα όλοι ανεξαιρέτως έχουμε καταφύγει στη λύση μιας παιδικής ταινίας για να τα κρατήσουμε απασχολημένα. Φυσικά, δεν είναι κάτι κατακριτέο εάν συμβαίνει σπάνια. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η γενιά μας τείνει να υιοθετεί την συγκεκριμένη μέθοδο απασχόλησης όλο και περισσότερο και τελικά να την εντάσσει στην καθημερινότητά των παιδιών. Και φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να απαριθμήσουμε τα αρνητικά που προκαλεί στο παιδί η έκθεσή του στις ηλεκτρονικές συσκευές – πλέον τα γνωρίζουμε όλοι.

Τους αγοράζουμε ακριβά ρούχα

Ακόμα κι αν τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα για εμάς, τα ακριβά παιδικά ρούχα είναι άσκοπα και περνούν λάθος μηνύματα. Καταρχάς σε μερικούς μήνες δεν θα τους χωράνε και άρα τα λεφτά που ξοδέψαμε σπαταλώνται άσκοπα. Επίσης, δεν χρειάζεται να μαθαίνουμε από νωρίς στα παιδιά πως είναι σημαντικά τα ακριβά πράγματα - τα πιο πολύτιμα πράγματα, εξάλλου, δεν είναι πράγματα!

Προστατεύουμε τα παιδιά από τις συνέπειες των πράξεών τους

Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο δύσκολο είναι για έναν γονέα να θέσει όρια και να τα προστατέψει. Η φράση «έλα μωρέ, μωρό είναι ακόμα» ακούγεται πολύ συχνά από τους νέους γονείς και δυστυχώς, παρά την καλή τους πρόθεση, τελικά βλάπτουν το μικρό τους το οποίο μεγαλώνει με την πεποίθηση πως ό,τι κι αν κάνει θα έχει ευνοϊκή μεταχείριση χωρίς επιπτώσεις. Ωστόσο, η επιβολή πειθαρχίας και ορίων είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας!

Πηγή: brightside.me

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!