5 συμβουλές για να πάψετε να τσακώνεστε για την ανατροφή του παιδιού
5 συμβουλές για να πάψετε να τσακώνεστε για την ανατροφή του παιδιού


Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν η προσέγγισή σας διαφέρει από εκείνη του συντρόφου σας. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό να διαφωνείτε συχνά και έντονα, ακόμη και μπροστά στο παιδί, για το πως θα χειριστείτε μια κατάσταση, προκαλώντας σύγχυση σε εκείνο, αλλά και σε εσάς τους ίδιους. Για να αποφύγετε την ταλαιπωρία και το αδιέξοδο που επιφέρει η διαιώνιση αυτής της κατάστασης, αλλά και για να βάλετε μια τάξη στην καθημερινότητά σας με το παιδί, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε ευλαβικά τους παρακάτω 5 απλούς κανόνες.

Ο ένας από τους δυο υποχωρεί και το συζητάτε μετά
Το να λύσετε μια διαφωνία που αφορά το παιδί μπροστά στα μάτια του, πέρα απ’ το ότι δεν οδηγεί πουθενά, δίνει και σ’ εκείνο το μήνυμα ότι έχει διαφορετική αντιμετώπιση από κάθε γονιό και μπορεί να το χειριστεί υπέρ του. Γι’ αυτό, ο ένας από τους δύο πρέπει να υποχωρεί πριν γίνει αντιληπτό ότι διαφωνεί και η συζήτηση να αναβάλλεται για αργότερα χωρίς το παιδί να γνωρίζει για τη διχογνωμία που έχει προκαλέσει.

Αποδέχεστε ότι δεν υπάρχει πάντα σωστό και λάθος
Μην ανησυχήσετε αν διαφωνείτε συχνά. Είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι που, αν και σύντροφοι, έχουν άλλη οπτική σε κάποια πράγματα κι αυτό βγαίνει και σε ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση του παιδιού. Σε κάποια από αυτά οφείλετε να έχετε ένα κοινό πλάνο. Σε άλλα όμως, που είναι λιγότερο σημαντικά, ίσως, δεν βλάπτει να συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι μπορεί κανείς να φτάσει στον ίδιο προορισμό από δύο διαφορετικούς δρόμους.

Εστιάζετε στο αποτέλεσμα
Μπορεί να έχετε διαφορετικές προσεγγίσεις στο μυαλό σας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο στόχος και των δυο σας είναι, τις περισσότερες φορές, κοινός. Αυτό πρέπει να είναι αρκετό ως κίνητρο για να μείνετε ενωμένοι, να βάλετε στο τραπέζι όσα έχει ο καθένας στο μυαλό του, να τα συνδυάσετε και να καταλήξετε στην καλύτερη δυνατή μέθοδο για κάθε περίπτωση. Στο τέλος, σημασία δεν έχει το ποιος θα επικρατήσει, αλλά τι είναι το καλύτερο για το παιδί.

Συμπεριλαμβάνετε και το παιδί
Όταν μεγαλώνουμε ένα παιδί, ένας από τους στόχους μας είναι να μάθει να σκέφτεται μόνο του και να παίρνει σωστές αποφάσεις. Γιατί, λοιπόν, να μην δώσετε στο παιδί την ευκαιρία να αξιολογήσει τις προσεγγίσεις σας και να επιλέξει εκείνη που θεωρεί καλύτερη. Αντί να καταλήξετε σε έναν αποκλειστικό τρόπο αντιμετώπισης, δίνετε στο παιδί δύο επιλογές κάθε φορά, ώστε να αρχίσει, έστω και ελεγχόμενα, να αποφασίζει για τον εαυτό του.

Εφαρμόζετε όσα έχετε συμφωνήσει με συνέπεια
Αφού καταλήξετε σε συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης του παιδιού, να έχετε κατά νου ότι δεν πρέπει να επαναπαύεστε και να θυμάστε πάντα το πώς έχετε συμφωνήσει να αντιμετωπίζετε την κάθε περίπτωση. Ειδικά όταν επαναλαμβάνονται κάποια παραστρατήματα του παιδιού, καλό είναι να μένετε συνεπείς στη μέθοδο που χρησιμοποιήσατε την τελευταία φορά για να διατηρείτε τον έλεγχο και να μην επιστρέφετε στο στάδιο της διαβούλευσης.

Πηγή: mama365.gr 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!