Αφήστε το παιδί στο πάτωμα!
Αφήστε το παιδί στο πάτωμα!


Το παιδί σας είναι 8 μηνών, βγάζει τα καλτσάκια του και «σαρώνει» το σπίτι; ‘Η είναι 15 μηνών και δεν περπατάει ακόμα;

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις ικανότητές του σε αυτή τη φάση; Ποιο είναι άραγε το σωστό μέρος για να τοποθετήσετε το παιδί σας;

ΟΧΙ
• στο κρεββάτι ή στον καναπέ
• στην περπατούρα
• στο πάρκο

Από όταν το παιδί διατηρεί την καθιστή θέση (6 μηνών περίπου), η ιδανική και πιο ασφαλής θέση είναι ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ.

√ μπορεί να αποκτήσει την εμπειρία του έχοντας τις λιγότερες πιθανότητες να χτυπήσει, αφού βρίσκεται σε μηδενικό ύψος.
√ Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί ελεύθερα. Ας του δώσουμε τη δυνατότητα να συρθεί, να μπουσουλήσει, να κατρακυλήσει, να κατακτήσει το χώρο με το δικό του μοναδικό τρόπο!

Βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε:


*Βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές (αφαιρέστε από το οπτικό του πεδίο αιχμηρά αντικείμενα, πολύ μικρά αντικείμενα που μπορεί να καταποθούν από το παιδί, καλύψτε τις πρίζες και τα καλώδια.. ).

*Ζητήστε ευγενικά από τους καλεσμένους να βγάζουν τα παπούτσια τους. Υπάρχει ένα πιτσιρίκι που τριγυρνά στο σπίτι και σχεδόν «γλείφει» το πάτωμα και για αυτό η καθαριότητα του πατώματος είναι πολύ σημαντική.

*Ρυθμίστε κατάλληλα τους χώρους, ώστε το παιδί να έχει εύκολη πρόσβαση στα παιχνίδια του και στις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται.

*Εάν φοβόσαστε ότι το μικρό σας θα κρυώσει, μπορείτε να του φορέσετε αντιολισθητικά καλτσάκια ή να χρησιμοποιήσετε χαλάκια για το πάτωμα (προτιμήστε τα ουδέτερα χρώματα, ώστε να τα παιχνίδια του παιδιού να διακρίνονται εύκολα πάνω στο χαλί).

Επίσης:
Μην χρησιμοποιείτε παπούτσια!

Τα παιδιά που μπουσουλάνε, που σέρνονται στο πάτωμα ή που αρχίζουν να κινούνται με τον οποιονδήποτε τρόπο, έχουν ανάγκη να αισθάνονται το πάτωμα. Όταν τους φορέσουμε παπούτσια, δεν επιτρέπουμε στους υποδοχείς των κάτω άκρων να λάβουν και να αποστείλουν στον εγκέφαλο και κυρίως στην παρεγκεφαλίδα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διατήρηση της ισορροπίας. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε παπούτσια μόνο όταν το παιδί αρχίζει να περπατά εκτός σπιτιού.

Εάν σας χαρίσουν παπουτσάκια για νεογνά ή για βρέφη, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως μπρελόκ! Για τα μωρά τα παπούτσια αποτελούν απλά ένα χαριτωμένο βασανιστήριο. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι τα βρέφη περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ξαπλωμένα, βυθισμένα σε βαθύ ύπνο. Για δοκιμάστε εσείς να κοιμηθείτε με τα παπούτσια!

Πηγή: kosmarikou.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!