Διδάσκοντας αρχές στα παιδιά
Διδάσκοντας αρχές στα παιδιά


Όλες εμείς οι μαμάδες ξέρουμε ότι είμαστε ο κινητήριος μοχλός της οικογένειας μας και ότι οφείλουμε συνεχώς να είμαστε σε εγρήγορση για να διατηρούμε τα στάνταρ που η κάθεμιά από μας έχει θέσει.

Οι αρχές που θέλουμε να διέπουν την οικογένεια μας σίγουρα είναι είναι απόρροια της δικής μας γενικότερης κουλτούρας.

Ωστόσο, κάποιες βασικές αρχές είναι κοινά απαιτούμενες και αποδεκτές!

Όπως...

Αγάπη: Είναι πολύ σημαντικό να διδάσκουμε εμείς οι γονείς στα παιδιά μας τον τρόπο να αγαπάνε πραγματικά και να προσφέρουν απλόχερα την καλωσύνη τους στο συνάνθρωπό τους. Να μην ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας αρχικά, ώστε να μπορούμε να δώσουμε και στους άλλους.

Σεβασμός: Ο σεβασμός στα «θέλω» που έχουν οι άλλοι γύρω μας είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας. Να τους μάθουμε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, δεν έχουν τις ίδιες επιθυμίες και τις ίδιες ανάγκες και εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε την προσωπικότητα του καθενός, χωρίς να τους κρίνουμε ή να απαιτούμε να συμβαδίσουν με τα δικά μας πρότυπα.

Ευτυχία: Η αγάπη μπορεί να γίνει οδηγός για την ευτυχία. Ότι μας κάνει να χαμογελάμε και να νιώθουμε ζωντανοί, μας κάνει κι ευτυχισμένους.

Ευγένεια: Το να προτρέπουμε τα παιδιά μας να διεκδικούν επί ίσοις όροις τις ευκαιρίες που τους δίνονται δεν σημαίνει ότι δεν παύουμε να τους τονίζουμε ότι υπάρχουν κάποια όρια στις διεκδικήσεις τους! Η ευγένεια είναι ένα χαρακτηριστικό που τείνει να εκλείψει και καλό θα είναι να διδάσκεται βασικά και πρώτιστα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, με εμάς τους ίδιους να δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα στις καθημερινές μας ασχολίες και συναναστροφές.

Παιδεία: Η μόρφωση με την ευρύτερη πάντα έννοιά της, η πολύπλευρη δηλαδή ανάπτυξη των πτυχών της προσωπικότητας ενός ατόμου, μέσω της μάθησης δίνει σε ένα παιδί τη δυνατότητα να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικας. Μην αμελείτε λοιπόν μια πολύπλευρη και σφαιρική εκπαίδευση των παιδιών σας, για χάρη ίσως της μονομερούς πλέον εξειδίκευσης που παρέχεται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δώστε τους ερεθίσματα για τη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το τραγούδι, την υποκριτική, το χορό, τη λογοτεχνία.

Κάντε τη δική σας προσπάθεια, γίνετε το παράδειγμά τους και δώστε τους τα κίνητρα. Τα παιδιά είναι σίγουρο ότι θα σας ακολουθήσουν και το πιθανότερο είναι να γίνουν ακόμα καλύτερα από εσάς, σε ό,τι κι αν τους διδάξετε.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!