4 τρόποι για να ενισχύσετε την ευφυΐα των παιδιών σας
4 τρόποι για να ενισχύσετε την ευφυΐα των παιδιών σας


Έξυπνοι γεννιόμαστε ή γινόμαστε στην πορεία;

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν το δεύτερο, αρκεί οι νέοι γονείς να χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα από την αρχή, ώστε να βελτιώσουν την ευφυΐα που έχουν τα παιδιά τους εκ γενετής.

Το διάβασμα δίνει στο παιδί γενικές γνώσεις.

Διδάξτε τους τη σωστή διατροφή

Ένα υγιές και εύστροφο μυαλό ξεκινά να χτίζεται από την πρώτη μέρα της ζωής του παιδιού, όταν αυτό ακόμα θηλάζει.

Έχει αποδειχθεί ότι το μητρικό γάλα συμβάλλει σε καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον σε ό,τι αφορά δεξιότητες, όπως η γραφή, η ανάγνωση και τα αριθμητικά προβλήματα, γιατί περιέχει θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Όμως και οι μελλοντικές διατροφικές συνήθειες παίζουν ρόλο.

Υπάρχουν τρόφιμα με τέτοια θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν θεαματικά στην καλή απόδοση των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Τα σχολικά μαθήματα και οι άριστες αποδόσεις σε αυτά, όπως και οι εξωσχολικές δραστηριότητες βάζουν τα παιδιά σε μια μόνιμη εγρήγορση και συνεχή προσπάθεια.

Η κακή και φτωχή σε θρεπτικές ουσίες διατροφή, όπως το πρόχειρο φαγητό, εξασθενεί τον οργανισμό, μειώνει την απόδοση του εγκεφάλου και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον δείκτη νοημοσύνης και την ευστροφία των παιδιών.

Παρακινήστε τα να διαβάζουν και να αθλούνται

Ένα παιδί που διαβάζει εξωσχολικά βιβλία, μαθαίνει μουσική ή ασχολείται με κάποιο άθλημα από μικρό είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσει έναν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με άλλα παιδιά χωρίς παρόμοια ερεθίσματα.

Το διάβασμα δίνει στο παιδί γενικές γνώσεις, το ωθεί να σκέφτεται μεθοδικά, διαμορφώνει τον τρόπο σκέψης του, διευρύνει τη φαντασία και τους γνωστικούς του ορίζοντες και ενισχύει την ταχύτητα αντίληψής του.

Επομένως, ένα τέτοιο παιδί όταν ενηλικιωθεί, θα μπορεί να σκέφτεται πιο ορθά και να λύνει με επιτυχία πολυπλοκότερα προβλήματα.

Η συστηματκή άθληση δε συμβάλλει μόνο στην καλή φυσική κατάσταση, αλλά και στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.

Η εκμάθηση ενός αθλήματος δεν αφορά μόνο τους κανόνες του, αλλά συμπεριλαμβάνει την προσήλωση σε κάποιο στόχο και την κατάκτησή του.

Οποιαδήποτε μορφή αθλήματος αναμειγνύει τη νευρομυική συναρμογή, τη συνεργασία δηλαδή του νευρικού συστήματος με το μυικό και τη λειτουργία της μνήμης.

Παρομοίως, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και η έκθεση του παιδιού σε μουσικά ερεθίσματα και μελωδίες ενεργοποιούν τους μηχανισμούς εκμάθησης, προάγουν τη συγκροτημένη σκέψη και ανεβάζουν τον δείκτη νοημοσύνης.

Ασκήσεις με τη μορφή παιχνιδιού είναι άριστες εναλλακτικές που συμβάλλουν σε έναν εύστροφο εγκέφαλο.

Δώστε τους συναισθηματική υποστήριξη

Κανένα παιδί δεν μπορεί να εξελιχθεί εγκεφαλικά αν δε λαμβάνει συναισθηματική στήριξη και ασφάλεια από το περιβάλλον του.

Παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε ένα διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον συχνά παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή.

Αφήστε τα να παίξουν

Το παιχνίδι είναι πάντα ωφέλιμο, χρήσιμο και αναγκαίο στην όλη διαδικασία.

Το παιδί έχει ανάγκη από ελεύθερο χρόνο και παιχνίδι.

Αν δεν του επιτραπεί με τη δικαιολογία ότι έχει σχολικές υποχρεώσεις και διαβάσματα, μπορεί να γίνει νευρικό, ανυπάκουο και δε θα έχει καλές αποδόσεις στα μαθήματα όσο κι αν διαβάζει.

Ιδιαίτερα τα επιτραπέζια παιχνίδια που απαιτούν στρατηγική σκέψη ή γνώσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρήσιμων δεξιοτήτων, αποφασιστικότητας και ικανοτήτων ένταξης σε μια ομάδα.

Επίσης, παιχνίδια μνήμης, σταυρόλεξα, σκάκι, σπαζοκεφαλιές, παιχνίδια που απαιτούν συναρμολόγηση, παζλ ή αριθμητικές ασκήσεις με τη μορφή παιχνιδιού είναι άριστες εναλλακτικές που συμβάλλουν σε έναν εύστροφο και αποτελεσματικό εγκέφαλο.

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!