Τι μπορείς να κάνεις αν το παιδί υπέρβαρο σε μικρή ηλικία
Τι μπορείς να κάνεις αν το παιδί υπέρβαρο σε μικρή ηλικία


Το έξτρα βάρος θέτει το παιδί σε κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα. Κάποια παιδιά είναι πιο στρουμπουλά και ενίοτε δεν είναι λόγος ανησυχίας. Καλό όμως είναι να μην κάνετε υποθέσεις και να απευθυνθείτε στο γιατρό ώστε να σας ενημερώσει για το αν υπάρχει πρόβλημα βάρους και τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό. Τα περισσότερα παιδιά χάνουν το περιττό βάρος μεγαλώνοντας και καθώς ψηλώνουν. Άρα, μπορεί να μιλάμε απλά για μία φάση στην ανάπτυξή του. Αν είναι υπέρβαρο όμως, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει με αυτόν το ρυθμό.

Πώς καθορίζει ο γιατρός αν το παιδί είναι υπέρβαρο; Ο γιατρός μετρά το ύψος και το βάρος ώστε να τα δει συνδυαστικά στο διάγραμμα ανάπτυξης. Η σωματική μάζα δείχνει αν το σώμα είναι στη σωστή αναλογία και εκεί φαίνεται και το ποσοστό λίπους. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται υπόψη η ηλικία, το φύλο του παιδιού, ο μέσος όρος των συνομηλίκων, το βάρος των γονιών και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το παιδί έχει παραπάνω κιλά.

Αν το παιδί μου είναι υπέρβαρο, τι μπορώ να κάνω γι αυτό; Οι γιατροί συνήθως δεν προτείνουν αυστηρές δίαιτες για τα παιδιά, εκτός αν πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις. Το αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα επηρεάζει επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού, επομένως είναι κάτι που γενικά αποφεύγεται. Αυτό που θα σας προτείνει είναι να παρέχετε στο παιδί μία ισορροπημένη διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά ημερησίως αλλά και να συμβουλευτείτε έναν ειδικό που ασχολείται αποκλειστικά με τη διατροφή του παιδιού. Να έχετε στο μυαλό σας ότι το παιδί θα μπορεί να τρώει πιο υγιεινά, αν εσείς θέσετε το καλό παράδειγμα πρώτοι.

Βοηθήστε το να ξεχάσει όλες τις κακές συνήθειες που οδηγούν στην απόκτηση βάρους: τρώει σνακ χωρίς επίβλεψη και συνήθως είναι ανθυγιεινά. Τρώει ενώ βλέπει τηλεόραση και δεν ξέρει πότε πρέπει να σταματήσει και επιλέγει αναψυκτικά. Κάνει καθιστική ζωή με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια να απασχολούν τον περισσότερο χρόνο του και του βάζετε μεγάλες ποσότητες στα γεύματα. Εξίσου βασικό είναι να μην αναφέρεστε συνέχεια στα περιττά κιλά του και να κάνετε focus στο πώς θα βελτιώσετε τη ζωή σας ώστε να σας μιμηθεί.

Πώς θα ενθαρρύνω το παιδί μου γίνει πιο δραστήριο; Ο ιδανικός χρόνος άσκησης για τα παιδιά είναι 1 ώρα την ημέρα (ιδανικά μαζί με τους γονείς τους), Αντί να κάθεστε συνέχεια στον καναπέ, προτείνετε σε όλους να κάνετε μία μεγάλη βόλτα ή ποδήλατο. Αφήστε το ασανσέρ και επιλέξτε τις σκάλες ή ξεκινήστε να χορεύετε μέσα στο σπίτι. Εννοείται ότι βοηθά το να ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετάσχει σε ένα ομαδικό άθλημα ή να πάρει μαθήματα χορού.

Τι θα γίνει αν το παιδί παραμείνει υπέρβαρο μεγαλώνοντας; Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να του δείξετε πώς να τρέφεται σωστά και να είναι δραστήριο. Ακόμα κι αν δεν καταφέρει ποτέ να είναι κανονικό ή αδύνατο, θα παραμείνει υγιές.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!