Τι είναι το gentle parenting και πώς εφαρμόζεται;
Τι είναι το gentle parenting και πώς εφαρμόζεται;


Μια νέα, εναλλακτική προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών, με επίκεντρο την κατανόηση, την ενσυναίσθηση και το σεβασμό έχει κάνει την εμφάνισή της τελευταία και αυτό είναι το gentle parenting.

Τα διαφορετικά στυλ γονικής μέριμνας συχνά συζητούνται ευρέως, καθώς ποικίλουν από τις αυστηρές μεθόδους των γονέων έως την πιο χαλαρή προσέγγιση των πιο ανεκτικών γονέων. Εδώ εξετάζουμε τις πτυχές της ευγενούς γονικής μέριμνας και πώς αυτή επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Τι είναι η ευγενής γονική μέριμνα ή gentle parenting;
Πρόκειται για μια ειρηνική και θετική προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών, η οποία είναι διαφορετική από το παραδοσιακό μοντέλο γονικής μέριμνας. Είναι μια νοοτροπία των γονέων που χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση, σεβασμό, κατανόηση και όρια.

Η ευγενής γονική μέριμνα προωθεί μια σχέση με τα παιδιά σας με βάση την προθυμία και τις επιλογές, αντί να προτάσσει τις απαιτήσεις και τους κανόνες που έχει επιβάλλει ένας γονιός. Διδάσκει τα παιδιά να κάνουν ό, τι είναι καλό χρησιμοποιώντας θετική προσέγγιση και υπομονή, αντί φόβο ή τιμωρία.

Η ειδικός γονέων, Sarah Ockwell-Smith, είναι υποστηρίκτρια του μοντέλου “gentle parenting” και συγγραφέας του “The Gentle Parenting Book”.

Όπως λέει η Sarah, «η ευγενής γονική μέριμνα δεν έχει να κάνει με τη χρήση συγκεκριμένων μεθόδων. Πρόκειται για μία συνήθεια και αλλάζει εντελώς τον τρόπο που σκέφτεστε. Είναι περισσότερο ένας τρόπος ύπαρξης παρά ένας τρόπος να κάνετε κάτι. Έχει να κάνει με την προσέγγιση όλων των καταστάσεων γονικής μέριμνας με ενσυναίσθηση για το παιδί, με την προσπάθεια να κατανοήσουν τους λόγους πίσω από τη συμπεριφορά τους, να εργαστούν μαζί για να αλλάξουν προς το καλύτερο και να αποδεχθούν ό,τι δεν μπορεί να αλλάξει».

Πώς θα εφαρμόσετε το gentle parenting;
Οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν τις τέσσερις βασικές αρχές της ευγενούς γονικής μέριμνας:

Gentle parenting μέσω ενσυναίσθησης
Γονείς, θα πρέπει να γνωρίζετε πάντα τα συναισθήματα και τις ανάγκες του παιδιού σας. Οι δύσκολες περιπτώσεις γονικής μέριμνας συμβαίνουν συνήθως όταν το παιδί παρεξηγηθεί. Αντί να απορρίπτετε ένα παιδί λέγοντας ότι χειραγωγεί ή είναι «άτακτο», θα πρέπει αντ 'αυτού να προσπαθήσετε να καταλάβετε την αιτία της κακής συμπεριφοράς του παιδιού.

Αντιμετωπίζοντας τη βασική αιτία της κακής συμπεριφοράς, ένας γονέας μπορεί να εξαλείψει αυτό που συμβαίνει στο μέλλον.

Σεβασμός
Ο σεβασμός του παιδιού απέναντι σε εσάς που είστε ενήλικας είναι ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της ευγενούς γονικής μέριμνας. Συνήθως οι γονείς αισθάνονται την ανάγκη να θέτουν κανόνες και απαιτήσεις λέγοντας σε ένα παιδί τι να κάνει και τι να μην κάνει.

Ωστόσο, η ευγενής γονική μέριμνα απαιτεί σεβασμό που πρέπει να κερδίζεται μέσω των γονέων που σέβονται τα συναισθήματα και τις προσωπικότητες των παιδιών τους και με την πάροδο του χρόνου το παιδί θα μάθει να σέβεται τον γονέα του.

Κατανόηση
Η τεχνική του gentle parenting κατανοεί ότι τα παιδιά δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και επομένως δεν έχουν τον ίδιο έλεγχο στη συμπεριφορά τους. Με αυτό το πνεύμα, οι γονείς πρέπει να αλλάξουν τις προσδοκίες τους για το «φυσιολογικό» ή την κακή συμπεριφορά. Αυτό είναι σημαντικό όταν ένα παιδί έχει εκρήξεις θυμού ή έχει πρόβλημα με τον ύπνο.

Αυτή η κατανόηση απαιτεί επίσης από έναν γονέα να κατανοήσει τη δική του συμπεριφορά. Για παράδειγμα, όταν οι γονείς αισθάνονται την ανάγκη να είναι επιθετικοί προς το παιδί τους φωνάζοντας ή αυξάνοντας τον τόνο της φωνής τους. Η τροποποίηση της δικής σας συμπεριφοράς είναι το κλειδί για να αποτελέσετε πρότυπο για τα παιδιά.

Η Sarah λέει χαρακτηριστικά: «Θυμηθείτε, είμαστε ο σπουδαιότερος δάσκαλος του παιδιού μας. Σταματήστε και αναρωτηθείτε αν ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε είναι πραγματικά αυτό που θέλετε να διδάξετε στο παιδί σας, π.χ. αν έχουν κάνει κάτι που δεν έπρεπε, θέλετε πραγματικά να του φωνάξετε ή να το τιμωρήσετε (διδάσκοντάς του ότι φωνάζοντας λύνονται τα προβλήματα) ή θέλετε να του διδάξετε πώς να παραμείνει ήρεμο και να λύσει τα προβλήματά του;

Όρια
Τα όρια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Δεν αφορούν ατελείωτες λίστες κανόνων ή κανονισμών - μάλλον τα όρια αφορούν στη διδασκαλία των παιδιών, ώστε να μάθουν έναν καλύτερο τρόπο να κάνουν πράγματα.

Η ειδικός γονέων, Sarah Ockwell-Smith, επισημαίνει: «Πραγματικά τα όρια είναι απλώς ένα σύνολο οικογενειακών κανόνων. Είναι σημαντικό να αποφασίσετε για τα όρια συνειδητά, σε συνομιλία με τον σύντροφο και μπαμπά του παιδιού σας. Συμπεριλάβετε επίσης και άλλους που θα φροντίσουν το παιδί, π.χ. τις γιαγιάδες ή τους παππούδες. Είναι καλύτερο να ακολουθήσετε λιγότερους κανόνες, αλλά εκείνους που πραγματικά έχουν σημασία για εσάς, παρά να έχετε έναν εξαντλητικό και συντριπτικό κατάλογο που κανείς δε θα λάβει υπόψη».

Λειτουργεί η ευγενής γονική μέριμνα;

Όπως υποστηρίζει η Sarah, «Ναι, φυσικά λειτουργεί. Μπορεί να μη λειτουργεί με τον τρόπο που περιμένουν πολλοί. Δηλαδή, οι περισσότεροι γονείς περιμένουν γρήγορες αλλαγές, αλλά το gentle parenting δε λειτουργεί έτσι. «Μεταμορφώνεις» ανθρώπους, δεν κατασκευάζεις έπιπλα. Σίγουρα, τα αποτελέσματα δε θα τα δείτε σε ένα απόγευμα».

Πηγή: all4mama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!