Ξέρετε γιατί δεν πρέπει να κουνάτε απότομα το μωρό;
Ξέρετε γιατί δεν πρέπει να κουνάτε απότομα το μωρό;


Όταν κάποιος ταρακουνήσει απότομα το μωρό, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προκληθεί πρόβλημα στον εγκέφαλό του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ενδέχεται να υπάρξουν από προσωρινές συνέπειες μέχρι μόνιμες βλάβες:

-Το σύνδρομο ανατάραξης του μωρού προκαλείται από τη στιγμιαία έλλειψη οξυγόνωσης του εγκεφάλου ή από τη βίαιη μετατόπισή του από το ένα άκρο του κρανίου στο άλλο.

-Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ένα μωρό βίωσε ένα έντονο ταρακούνημα του κεφαλιού του είναι η μειωμένη ενεργητικότητα, η προσωρινή απώλεια αισθήσεων, ο εμετός, ο αδικαιολόγητος εκνευρισμός κτλ.

-Το ακόμα χειρότερο είναι ότι ενδέχεται να παρουσιάσει και σε βάθος χρόνου κάποια προβλήματα νοητικά, στην όρασή, την ακοή ή στην ανάπτυξη του λαιμού και της σπονδυλικής του στήλης.

-Επειδή δεν είναι ασφαλές να κρίνετε μόνοι σας αν υπάρχει πρόβλημα με το μωρό σας, απευθυνθείτε σε ειδικό για να το υποβάλει σε μια σειρά εξετάσεων στο κεφάλι και να λάβετε απάντηση αρμοδίως.

-Άρα λοιπόν αποφύγετε καταστάσεις που μπορούν να προξενήσουν πρόβλημα στο μωρό σας. Παιχνίδια όπως να το πετάτε ψηλά και να το πιάνετε όταν πέφτει, να τρέχετε με το μωρό στην πλάτη ή να το ταρακουνάτε για να ηρεμήσει απαγορεύονται δια ροπάλου.

-Βεβαιωθείτε πως όλοι όσοι έχουν άμεση και συχνή επαφή με το μωρό γνωρίζουν τους κινδύνους από μια σοβαρή ανατάραξη του κεφαλιού του μωρού και αν όχι, να μην τους αφήνετε μόνους μαζί του.

-Για λόγους ασφαλείας, όταν μεταφέρετε το μωρό, πάντα να είναι υποβασταζόμενο το κεφαλάκι του και οι κινήσεις σας να μην είναι ποτέ απότομες.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!