Πώς αντιμετωπίζονται οι πόνοι ανάπτυξης;
Πώς αντιμετωπίζονται οι πόνοι ανάπτυξης;


Πολλά παιδιά μεταξύ τριών και δώδεκα χρονών, παραπονιούνται και περιγράφουν στους γονείς τους ενοχλήσεις που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν το παιδί ηρεμεί και χαλαρώνει.

Πρόκειται για έντονους μυϊκούς πόνους που προσβάλλουν τα πάνω αλλά κυρίως τα κάτω άκρα, εμφανίζονται προς το τέλος της ημέρας και προκύπτουν από μία μέχρι τρεις φορές το χρόνο.

Η ένταση και η διάρκειά τους ποικίλει και διαφοροποιείται από παιδί σε παιδί ωστόσο, μπορούν να γίνουν τόσο αφόρητοι που να διακόψουν ακόμη και τον ύπνο του παιδιού. Αυτή η κατηγορία ονομάζεται «αναπτυξιακοί πόνοι», είναι αβλαβείς και δεν θεωρούνται σύμπτωμα κάποιου σοβαρότερου προβλήματος. Άλλωστε το επόμενο πρωί, οι πόνοι υποχωρούν.

Άσχετα με την ονομασία που δίνουν οι ειδικοί, δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν με κάποιον τρόπο την ανάπτυξη του παιδιού καθώς δεν προκαλούν κάποια ουσιαστική μεταβολή στις αρθρώσεις. Οι γιατροί ισχυρίζονται πως ίσως οφείλονται στην «υπερφόρτωση» των μυών που δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν πλήρως. Επιπλέον, πιθανολογείται πως συνδέονται με την ανισορροπία που προκύπτει από την ανάπτυξη των οστών σε συνδυασμό με τους μύες, την ανάπτυξη συνδέσμων και τενόντων, με την έντονη κινητικότητα του παιδιού σε αυτή την ηλικία.

Τα μέλη στα οποία παρουσιάζονται, όπως προαναφέραμε, είναι κυρίως τα πόδια και πιο συγκεκριμένα οι πρόσθιες περιοχές των μηρών, πίσω από τα γόνατα, οι κνήμες ακόμη και οι πατούσες.

Πολλοί γονείς δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει όταν το παιδί ισχυρίζεται πως πονάει. Ο πόνος ανάπτυξης ωστόσο, μπορεί να μην είναι «επικίνδυνος» αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει δυσάρεστος. Για να ανακουφίσουμε το παιδί μπορούμε να του κάνουμε μασάζ και εντριβές με μία καταπραϋντική αλοιφή στα σημεία που νιώθει την ενόχληση ή να τοποθετήσουμε ζεστά επιθέματα (κομπρέσες). Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λήψη παρακεταμόλης είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι γονείς για να ανακουφίσουν το παιδί από τους πόνους, αρκεί βέβαια να λάβει το φάρμακο έγκαιρα, μόλις παρουσιαστεί ο πόνος.

Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί αρχίσει να κουτσαίνει, οι πόνοι γίνουν εντονότεροι σε ένα συγκεκριμένο σημείο και συγχρονίζονται με κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως πυρετός, εξανθήματα και μελανιές, καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο που το παρακολουθεί.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!