Βγάζει τα πρώτα του δοντάκια; Πώς θα αντιμετωπίσετε τον πόνο;
Βγάζει τα πρώτα του δοντάκια; Πώς θα αντιμετωπίσετε τον πόνο;


Μία από τις πιο επίπονες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας είναι η στιγμή που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δοντάκια!

Η εμφάνιση των πρώτων δοντιών, ή αλλιώς η διαδικασία της οδοντοφυΐας, διαφέρει από παιδί σε παιδί. Συνήθως τα πρώτα δόντια στα μωρά εμφανίζονται γύρω στους έξι μήνες και έχουν «συμπληρωθεί» μέχρι τα τρία πρώτα χρόνια.

Τα νεογιλά δόντια είναι τα «θεμέλια» πάνω στα οποία θα γίνει η ομαλή ανατολή των μετέπειτα μόνιμων δοντιών. Στην πραγματικότητα βγαίνουν στο σωστό σημείο για να πάρουν τη θέση τους τα επόμενα.

Αν και συνήθως εμφανίζονται τα δύο κάτω μπροστινά και έπειτα τα δύο επάνω, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, χωρίς αυτό να χρειαστεί να μας ανησυχήσει.

Για να καταλάβετέ αν το μωρό σας είναι έτοιμο να «πετάξει» τα πρώτα του δοντάκια, μπορείτε να ψηλαφήσετε απαλά με το δάχτυλό σας τα ούλα του. Θα πρέπει με την αφή να διακρίνετε ένα σκληρό εξόγκωμα, άσπρου χρώματος. Επίσης τα ούλα του θα πρέπει να είναι ερεθισμένα (κόκκινα) και πρησμένα. Το δύσκολο κομμάτι βέβαια για τα μωρά και τους γονείς, προκύπτει ανάμεσα στον δεύτερο και τον τρίτο μήνα από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία. Όσο τα δοντάκια του θα βγαίνουν προς τα έξω θα σκίζουν τα ούλα, με αποτέλεσμα το παιδί να πονάει, να μην έχει διάθεση να φάει, να ανεβάσει πυρετό (μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου) και να είναι ευερέθιστο. Θα παρατηρήσετε πως λόγω της ενόχλησης και μην μπορώντας να εκφράσει τη δυσανασχέτησή του, θα τραβάει τα αυτιά, τα μαλλιά και το δέρμα του προσώπου του.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφίσετε το μωρό σας στην δύσκολη περίοδο της ανάπτυξής του. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς.

Δακτύλιοι οδοντοφυΐας

Πρόκειται για ειδικές κατασκευές που μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με μωρουδιακά. Είναι μαλακοί δακτύλιοι που μπορεί το παιδί να μασάει για να ανακουφιστεί από τη δυσφορία. Πολλοί από αυτούς μπαίνουν και στο ψυγείο, παγώνουν και προσφέρουν ακόμη πιο καταπραϋντική δράση. Αποφύγετε να τους τοποθετήσετε στην κατάψυξη γιατί μπορεί να γίνουν πολύ σκληροί.

Παυσίπονα

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, η παρακεταμόλη είναι η ουσία που ενδείκνυται για τις βρεφικές ηλικίες και τα ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως ο πυρετός στα νεογνά. Αφού πρώτα έρθετε σε επικοινωνία με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το μωρό, μπορείτε να του δώσετε την ανάλογη με την ηλικία του δόση από κάποιο παυσίπονο.

Κρύα ροφήματα

Κρύα ροφήματα που δεν περιέχουν ζάχαρη, μπορεί να ανακουφίσουν προσωρινά το παιδί. Το κρύο νερό (όχι όμως το παγωμένο) ή ο φυσικός χυμός μήλου είναι δύο καλές επιλογές.

Ειδικά gel

Υπάρχουν ειδικά gel για παιδιά άνω των 4 μηνών, τα οποία περιέχουν τοπικό αναισθητικό που μουδιάζει τα ούλα και απαλύνει προσωρινά τον πόνο. Επιπλέον, η αντισηπτική τους δράση προλαμβάνει την όποια λοίμωξη μπορεί να δημιουργηθεί στη στοματική κοιλότητα του μωρού.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!