5+1 τρόποι αντιμετώπισης της ζήλιας των παιδιών
5+1 τρόποι αντιμετώπισης της ζήλιας των παιδιών


Στην παιδική ηλικία, μπορεί να εντοπίσετε σημάδια ζήλιας όταν τα παιδιά παίζουν μεταξύ τους. Θα είναι τόσο σύνηθες που μπορεί το ένα παιδί να ασκεί βία στο άλλο και να φέρεται σαν να είναι μέρος του παιχνιδιού. Στην ενήλικη ζωή, η ζήλια είναι πιο προφανής. Πριν αντιμετωπίσετε τη ζήλια του παιδιού, σιγουρευτείτε ότι δεν ζηλεύετε εσείς οι ίδιοι τα αδέρφια, τους φίλους, τους γείτονές σας ή οποιονδήποτε άλλο. Μόνο έτσι θα το διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Μετατρέψτε το φθόνο σε φιλοδοξία. Όταν δίνετε στην ενέργεια του παιδιού θετικούς τρόπους για να την διοχετεύει, είναι τέλειος τρόπος να ελαττώσετε τα αρνητικά συναισθήματά του και να εμπλουτίσετε τους θετικούς στόχους του. Αν, για παράδειγμα, στενοχωριέται που ο φίλος του πήρε πολύ καλύτερους βαθμούς, δώστε του κίνητρο να μελετήσει περισσότερο για να το καταφέρει. Έτσι μεταθέτει το ενδιαφέρον του προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ακούστε. Στις περισσότερες περιστάσεις, η ζήλια προέρχεται από κάπου βαθιά μέσα μας. Μιλήστε με το παιδί ώστε να μάθετε το λόγο για τον οποίο φέρεται έτσι. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Εξηγήστε με τη βοήθεια παραδειγμάτων. Ο καλύτερος τρόπος για να δώσετε έμφαση στη σημασία των θετικών συναισθημάτων, είναι να γίνετε εσείς το καλύτερο παράδειγμα. Κάντε κομπλιμέντα στους άλλους για την αίσθηση του χιούμορ τους ή για άλλα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα τους και κάντε το μπροστά στο παιδί.

Διδάξτε του τη σημασία του μοιράσματος. Τα παιδιά κρατούν πολύ εύκολα κακίες στους φίλους τους. Είναι λοιπόν σημαντικό να του δείξετε πώς να μοιράζεται τα πράγματά του και να νοιάζεται για τα συναισθήματα των άλλων.

Να το αγαπάτε. Η αγάπη δεν είναι ποτέ αρκετή και δεν κάνει κακό σε κανένα παιδί.

Αναφερθείτε στα ξεχωριστά δυνατά σημεία κάθε παιδιού σας. Καθένα έχει τα δικά του ταλέντα και καλά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να του υπενθυμίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Αυτό ανεβάζει στα ύψη την αυτοπεποίθησή του.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!