5+1 όπλα καταπολέμησης της παχυσαρκίας στην εφηβεία
5+1 όπλα καταπολέμησης της παχυσαρκίας στην εφηβεία


Η παχυσαρκία δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα. Το περιττό βάρος έχει συνέπειες στην υγεία μας και κάνει πιο δύσκολη την καθημερινότητά μας. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος όπου ένας έφηβος πρέπει να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να διατηρεί ένα κανονικό βάρος. Πρώτον, πρέπει να καταλάβετε αν το έφηβο παιδί σας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Το σώμα μας χρειάζεται συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων κάθε μέρα. Αλλά όταν τρώμε περισσότερο από όσο μπορούμε να χωνέψουμε, οι θερμίδες αποθηκεύονται στο σώμα με τη μορφή λίπους. Ένας διατροφολόγος θα μετρήσει την αναλογία λίπους στο σώμα και θα σας ενημερώσει για το κατά πόσο χρειάζεται να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Πώς θα το πετύχετε;

Θέστε ένα στόχο. Το πρώτο βήμα στην απώλεια βάρους είναι να ξέρετε ακριβώς πόσα κιλά πρέπει να χάσετε ώστε να θέσετε ένα χρονοδιάγραμμα. Βοηθά το να καταγράψετε το στόχο σας.

Αλλάξτε τις διατροφικές συνήθειες. Τρώει πρωινό ή σνακ τις σωστές ώρες; Αν χάνει βασικά γεύματα, όπως το πρωινό, αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό και δυσκολεύει το σώμα στην καύση θερμίδων, Το ίδιο συμβαίνει όταν τρώει πολύ γρήγορα και τα πάντα στο πιάτο του.

Παρακολουθήστε τις θερμίδες. Ο καλύτερος τρόπος διατήρησης του βάρους είναι να καταναλώνουμε τη σωστή ποσότητα θερμίδων με βάση την ηλικία, το ύψος και το βάρος μας. Τα κορίτσια στην εφηβεία χρειάζονται κατά μέσο όρο 1.600-2.400 θερμίδες ενώ για τα αγόρια πηγαίνουμε στις 2.2000-3.200 καθημερινά. Αν καταναλώνουμε λιγότερο, δεν παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και απελευθερώνουμε κορτιζόλη, που είναι η ορμόνη του άγχους.

Μετρά και η ποιότητα. Τα γεύματα του εφήβου πρέπει να περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, και καλά λίπη. Τα λαχανικά, φρούτα, όσπρια και οι ξηροί καρποί θεωρούνται απαραίτητες τροφές για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

Άσκηση. Ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με οποιοδήποτε άθλημα του αρέσει, ατομικό ή ομαδικό αλλά ασκηθείτε και μαζί με περπάτημα, ορειβασία και ποδηλασία.

Κόψτε την τσίχλα. Μία από τις αγαπημένες συνήθειες των εφήβων είναι το μάσημα τσίχλας. Αν και η δραστηριότητα βοηθά στην καύση θερμίδων, οδηγεί στο να καταπίνουν πολύ αέρα και προκαλείται φούσκωμα.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!