Μάθετε τα 4 πιο θρεπτικά λαχανικά για το παιδί!
Μάθετε τα 4 πιο θρεπτικά λαχανικά για το παιδί!


Η σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την  ισορροπημένη-υγιεινή διατροφή που ακολουθεί στην πορεία της ζωής του. Τον κυριότερο ρόλο στην εκμάθησή της όμως διαδραματίζουμε αναμφίβολα εμείς οι γονείς, ήδη από την περίοδο της βρεφικής του ηλικίας .

Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να προσπαθήσουμε από νωρίς να εντάξουμε στη διατροφή του παιδιού μας ποικιλία απόυγιεινά φαγητά από όλες τις ομάδες τροφών, όπως για παράδειγμα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κοτόπουλο, άπαχο κρέας, όσπρια, ψάρι, αυγά καθώς επίσης και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Παρόλο που τα δημητριακά και το κρέας βρίσκουν τα παιδιά πιο εύκολους αποδέχτες, με τα λαχανικά  συμβαίνει το αντίθετο. Ένα παιδί που δεν τρώει φρέσκα λαχανικά, όπως για παράδειγμα καρότο αγγουράκι κ.λπ., δεν σημαίνει ότι δεν θα τα φάει σε άλλη μορφή. Δοκιμάστε να τα μαγειρέψετε με διαφορετικούς τρόπους ή δώστε στο παιδί λαχανικά σε κονσέρβα ή ακόμη και φρεσκοκατεψυγμένα.  Ακόμη και μία σούπα με αλεσμένα λαχανικά ή κάποια σάλτσα ντομάτας ή λαχανικών στα ζυμαρικά, προσφέρει στα παιδιά τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη σωστή ανάπτυξη και υγεία τους.

Είναι καλό μάλιστα να έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Τα πορτοκαλί λαχανικά όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα είναι πλούσια σε καροτενοειδή και απαραίτητα για την όραση και την υγεία του ανοσοποιητικού.
  • Τα μωβ λαχανικά, όπως η μελιτζάνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
  • Τα πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι και μπρόκολο είναι πλούσια σε φαλλικό οξύ, καθώς επίσης περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου.

Μπορεί τα φρέσκα λαχανικά να είναι τα ιδανικά, αλλά και στις άλλες τους μορφές παραμένουν υγιεινά και θρεπτικά. Δεν χρειάζεται να επιμένουμε λοιπόν να τα φάνε στην αρχική τους μορφή, είναι σημαντικό όμως να καταναλώνουν έστω και με άλλους τρόπους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η επιλογή της σωστής τροφής λαχανικών από τους γονείς είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Είναι μία κρίσιμη επιλογή από την πλευράς τους, γιατί είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του μωρού και τον τρόπο που θα δεχτεί αυτή τη νέα διατροφική συνήθεια.

Υπάρχουν αρκετά έτοιμα γεύματα στο εμπόριο τα οποία πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας.  Για παράδειγμα,  μία βόλτα σε ένα από τα καταστήματα Lidl σε όλη την Κύπρο θα σας βοηθήσει να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από βρεφικές τροφές που ανταποκρίνονται στις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας. Στα Lidl οι βρεφικές τροφές είναι βιολογικής καλλιέργειας και επομένως εύκολα και οικονομικά μπορείτε να έχετε ένα βρεφικό υγιεινό γεύμα που περιλαμβάνει τροφές από τις 4 βασικές ομάδες τροφίμων. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού, αλλά και στις δικές σας απαιτήσεις να του προσφέρετε το καλύτερο!

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!