Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί έχει αστιγματισμό;
Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί έχει αστιγματισμό;


Αστιγματισμός στην παιδική ηλικία: 'Οσα πρέπει να γνωρίζετε.

Αστιγματισμός ονομάζεται η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού κατά την οποία η όραση είναι θολή. Το παιδί για να μπορέσει να δει καθαρά αναγκάζεται να μισοκλείσει τα μάτια.Το συχνότερο αίτιο αστιγματισμού είναι η διαταραχή στο σχήμα του κερατοειδή, το οποίο δεν είναι σφαιρικό.

Όταν η καμπυλότητα του κερατοειδή είναι διαφορετική σε δύο ισημερινούς, το φως εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή σε δύο διαφορετικούς ισημερινούς αντίστοιχα και έτσι προκύπτει μια παραμορφωμένη εικόνα. Σπανιότερα, αστιγματισμός μπορεί να προκύψει από ανωμαλία στο φακό όπως σε περίπτωση καταρράκτη, όπου λόγω θολώσεων η διαθλαστική δύναμη του φακού είναι ανομοιογενής.

Στον αστιγματισμό, σύμφωνα με το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας « Θριάσιο» κάποιος δεν βλέπει καθαρά την τελεία, κι έχει την αίσθηση ότι αυτή μοιάζει με γραμμή ή βλέπει "ακτίνες" γύρω από τα φώτα. Παρότι και εδώ προσπαθεί το μάτι να χρησιμοποιήσει τον ίδιο μηχανισμό όπως στη υπερμετρωπία, δεν τα καταφέρνει αρκετά καλά κι έτσι δεν έχει αρκετά καλή όραση ούτε μακριά ούτε κοντά. Ο αστιγματισμός μένει ο ίδιος σε όλη την ζωή του ανθρώπου, αν δεν υπάρξουν τραυματισμοί και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες στο μάτι.

Πότε εμφανίζεται
Ο αστιγματισμός εμφανίζεται συνήθως από τη γέννηση, και παραμένει σταθερός με μικρές αυξομειώσεις. Σημαντική μεταβολή του αστιγματισμού μπορεί να υποδηλώνει άλλες σοβαρότερες καταστάσεις και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Συνήθως ο αστιγματισμός δεν είναι σημαντικός και δεν δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα. Ένα παιδί όμως που βλέπει π.χ. 3/10 λόγω του αστιγματισμού βρίσκεται σε μειονεκτικότερη θέση από ένα παιδί που βλέπει 3/10 λόγω απλής μυωπίας, γιατί δεν μπορεί να βελτιώσει τη χαμηλή του ευκρίνεια απλά πλησιάζοντας (μειώνοντας την απόσταση από) το αντικείμενο.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει αστιγματισμό
Τα συνήθη συμπτώματα ενός παιδιού με αστιγματισμό είναι ο πονοκέφαλος, το κοκκίνισμα των ματιών και των βλεφάρων, το σκύψιμο πάνω στο βιβλίο όταν διαβάζει αλλά και οι πονοκέφαλοι. Μετά από μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο ο οποίος θα διαγνώσει το βαθμό του αστιγματισμού, το παιδί θα χρειαστεί να φορέσει γυαλιά ή φακούς επαφής (ανάλογα με την ηλικία).

Και να θυμάστε ότι όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!