Ξυπνάει τη νύχτα; Είναι φυσιολογικό!
Ξυπνάει τη νύχτα; Είναι φυσιολογικό!


Μια νέα έρευνα από το Swansea University αμφισβητεί την ιδέα ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται συνεχόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας και αποδεικνύει ότι η άποψη που ισχυρίζεται ότι η διακοπή του θηλασμού ή η παροχή περισσότερων τροφών βοηθάει τα μωρά να κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα αποτελεί μύθο.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών επιστημών ρώτησε 715 μητέρες μωρών ηλικίας 6-12 μηνών πόσο συχνά συνήθως ξυπνούσε το μωρό τους τη νύχτα και αν τάιζαν το μωρό τους όταν ξυπνούσε. Εξέτασε, επίσης, αν θήλαζαν, πόσες φορές κατά τη διάρκεια της μέρας θήλαζαν και πόσο συχνά έδιναν στο μωρό τους στερεές τροφές. Τα αποτελέσματα έδειξαν κατ’αρχάς ότι το 78% των μωρών σε αυτήν την ηλικία ξυπνάει και ότι στο 61% δίνεται γάλα τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αν και οι μητέρες που θήλαζαν είχαν την τάση να ταΐζουν περισσότερο το μωρό τους κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρξε διαφορά στον αριθμό των φορών που τα μωρά ξυπνούσαν ανεξάρτητα από το αν θήλαζαν ή από το πόσες φορές θήλαζαν τη μέρα ή πόσες στερεές τροφές έτρωγαν.

Η Dr Amy Brown, διευθύντρια προγράμματος του MSc Child Public Health που έκανε την έρευνα είπε: «Τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα καθώς αμφισβητούν την κυρίαρχη ιδέα ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται όλη τη νύχτα με το που φτάσουν τις λίγες εβδομάδες ζωής και την, επίσης, επικρατούσα άποψη ότι αυτό που δίνεται ως τροφή στα μωρά τα βοηθάει να κοιμηθούν. Υπάρχει μια συνήθης αντίληψη ότι το υποκατάστατο γάλατος ή οι περισσότερες στερεές τροφές βοηθάνε το μωρό να κοιμηθεί καλύτερα και η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Βρήκαμε ότι οι μητέρες που θήλαζαν τάιζαν τα μωρά τους πιο συχνά τη νύχτα αλλά αυτό οφείλεται πιθανότατα στο ότι ο θηλασμός είναι ένας απλός τρόπος να κάνεις το μωρό σου να ξανακοιμηθεί γρήγορα. Τα μωρά τα οποία τρέφονταν με υποκατάστατο εξακολουθούσαν να ξυπνάνε εξίσου συχνά με τα άλλα με μόνη διαφορά ότι δεν τα τάιζαν».

Η Victoria Harries, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Παιδικής Δημόσιας Υγείας είπε: «Βρήκαμε ότι όσο περισσότερο γάλα και στερεές τροφές λάμβανε το μωρό κατά τη διάρκεια της μέρας τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να θέλει τάισμα τη νύχτα. Ωστόσο, αυτά τα μωρά εξακολουθούσαν να ξυπνάνε εξίσου συχνά με αυτά που έτρωγαν λιγότερο τη μέρα. Αυτό αποδεικνύει ότι τα μωρά συνεχίζουν να ξυπνάνε τη νύχτα για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με την πείνα. Το να προσπαθείτε να ταΐζετε υπερβολικά το μωρό σας τη μέρα με την ελπίδα να κοιμηθεί όλη τη νύχτα οδηγεί σε κίνδυνο παχυσαρκίας και, όπως αποδείξαμε, δεν εμποδίζει το μωρό σας από το να ξυπνάει».

Η Dr Brown είπε: «Υπάρχει τεράστια πίεση προς τις νέες μητέρες να κάνουν τα μωρά τους να κοιμηθούν όλη τη νύχτα καθώς και μια τεράστια βιομηχανία εκατομμυρίων η οποία προσπαθεί να τους πουλήσει τρόπους να το πετύχουν. Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να παρηγορούν τις νέες μητέρες που έχουν ένα μωρό το οποίο εξακολουθεί να ξυπνάει τη νύχτα δείχνοντάς τους ότι όλα τα μωρά κάνουν το ίδιο. Ελπίζουμε, επίσης, ότι η έρευνά μας θα δώσει στις νέες μητέρες αυτοπεποίθηση και σθένος να συνεχίσουν να θηλάζουν και να δίνουν σταδιακά τις στερεές τροφές γνωρίζοντας ότι το να σταματήσουν να θηλάζουν δε θα κάνει τα παιδιά τους να κοιμούνται».

Η Victoria Harries πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός και η σταδιακή εισαγωγή στερών τροφών εξακολουθούν να είναι σημαντικοί παράγοντες για την υγεία των μωρών και των μαμάδων κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας αλλά πολλές μητέρες μας λένε ότι αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση να δώσουν στο μωρό τους υποκατάστατο ή πολλές τροφές ειδικά αν το παιδί τους δεν κοιμάται όλη τη νύχτα. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι είναι φυσιολογικό τα μωρά να ξυπνούν και το περιβάλλον της κάθε μητέρας πρέπει να προσπαθήσει να βρει άλλους τρόπους να τη βοηθήσει αντί να προσπαθεί να την επηρεάσει ως προς τον τρόπο που θα ταΐσει το μωρό της».

Πηγή: betterparents.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!