8+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο Down
8+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο Down


Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους, καθώς υπολογίζεται ότι συμβαίνει σε μία στις 800 περίπου γεννήσεις. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε:

*Ο πυρήνας κάθε κυττάρου περιέχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. H διαταραχή προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι και για το λόγο αυτό ονομάζεται Τρισωμία 21.

*Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου Down δεν είναι προς το παρόν γνωστά, ωστόσο διάφορες μελέτες το συνδέουν με τη μεγάλη ηλικία της μητέρας.

*Η διάγνωση του συνδρόμου μπορεί να γίνει με προγεννητικό έλεγχο (αυχενική διαφάνεια, βιοχημικό έλεγχο, αμνιοπαρακέντηση κλπ).

*Το σύνδρομο Down εμφανίζεται σε παιδιά, αγόρια και κορίτσια, όλων των φυλών και εθνοτήτων.

*Τα πιο συχνά χαρακτηριστικά των παιδιών με σύνδρομο Down είναι η μικροκεφαλία, τα μικρά αυτιά και μύτη, η αδυναμία στον έλεγχο της γλώσσας, η χαρακτηριστική εικόνα των ματιών, τα κοντά και πλατιά χέρια, τα κοντά δάχτυλα κλπ.

*Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, ωστόσο με την κατάλληλη παρέμβαση και εκπαίδευση μπορούν να εξελιχθούν.

*Οι άνδρες με σύνδρομο Down είναι στείροι, ενώ οι γυναίκες έχουν 50% πιθανότητα να γεννήσουν παιδί που θα έχει επίσης το ίδιο σύνδρομο.

*Το σύνδρομο Down δεν είναι ασθένεια και δεν υπάρχει θεραπεία.

*Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down είναι η 21η Μαρτίου και η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21).

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!