5 κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσει το παιδί
5 κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσει το παιδί


Όλοι θέλουμε το παιδί μας να είναι ευγενικό και να έχει καλούς τρόπους, όμως αυτό δε θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα απλό «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ» που τα παιδιά έχουν μάθει να παπαγαλίζουν.

Ας δούμε κάποιες σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας από μικρή ηλικία:

Πώς να μιλά στο τηλέφωνο: Ο καλύτερος τρόπος είναι φυσικά παρακολουθώντας εσάς, έτσι ώστε το παιδί να καταλάβει πώς ξεκινάμε και πώς τελειώνουμε ένα τηλεφώνημα. Και για πρακτική βάλτε τους παππούδες να το παίρνουν συχνά τηλέφωνο!

Πώς να χαιρετά κάποιον γνωστό: Είναι σημαντικό όταν βλέπουμε ένα γνωστό στο δρόμο να δείχνουμε στο παιδί πώς τον χαιρετάμε, δηλαδή κοιτώντας τον στα μάτια, ρωτώντας τον τι κάνει κλπ.

Πώς να διακόπτει μια συζήτηση: Πόσες φορές δεν έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε μια κουβέντα με το σύντροφό σας χωρίς το παιδί να σας διακόψει εκατό φόρες; Η υπομονή είναι μια λέξη άγνωστη στα παιδιά, πρέπει όμως το μικρό σας να μάθει να περιμένει να τελειώσετε πριν σας μιλήσει ή τουλάχιστον να έρθει και ευγενικά να σας διακόψει, αν πρόκειται πραγματική ανάγκη.

Πώς να συμπεριφέρεται στο τραπέζι: Είτε πρόκειται για το σπίτι, είτε για κάποιο εστιατόριο, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τους διδάξετε στο παιδί, π.χ. δε φωνάζουμε, δεν πειράζουμε τα πιάτα των άλλων, δεν πετάμε φαγητό κάτω στο πάτωμα κλπ.

Πώς να συμπεριφέρεται σε ένα φιλικό σπίτι: Είναι σημαντικό το παιδί να καταλάβει ότι για να είναι ευπρόσδεκτο σε ένα φιλικό σπίτι θα πρέπει να ακούει την οικοδέσποινα, να μην κάνει ζημιές, να μην ανοίγει ντουλάπια και συρτάρια κλπ. Κάθε σπίτι έχει τους δικούς του κανόνες και θα πρέπει να τους σέβεται.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!