Τα κριτήρια επιλογής νονού
Τα κριτήρια επιλογής νονού


Μία από τις πρώτες δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρεις μετά τη γέννηση του μωρού είναι η επιλογή του ονόματός του. Αφού ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο, πρέπει να πάρεις μια εξίσου δύσκολη απόφαση: ποιος θα το βαφτίσει. Δεδομένου ότι η σχέση νονάς/ νονού και βαφτισιμιού είναι (ή θα έπρεπε να είναι) από τις σημαντικές στη ζωή κάθε παιδιού, δεν πρέπει να πάρετε αυτήν την απόφαση ελαφρά τη καρδία. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί να συνυπολογίσετε πολλούς παράγοντες.

Τι σχέση έχετε με τους υποψήφιους νονούς
Ακόμα κι αν ξεκινάτε από μηδενική βάση, σίγουρα θα έχετε κάποια επικρατέστερα άτομα στο μυαλό για τη θέση του νονού ή της νονάς. Φέρτε τους όλους στο μυαλό σας και σκεφτείτε τι σχέση που έχετε μαζί τους. Κακά τα ψέματα, όσο πιο κοντά είστε εσείς στον μέλλοντα νονό του παιδιού, οι πιθανότητες να αναπτύξει πιο στενή σχέση και με το βαφτιστήρι του είναι ακόμα περισσότερες. Διευκρινίζουμε, ωστόσο, ότι αυτός δεν είναι ο κανόνας. Έχει τύχει, για παράδειγμα, να «χαλάσουν» μακροχρόνιες φιλίες μεταξύ γονιών και νονών και οι τελευταίοι να απομακρυνθούν ξαφνικά και από τη ζωή του βαφτισιμιού τους.

 Και πάλι, όμως, το να έχεις οικειότητα με τον μέλλοντα νονό του παιδιού σου, να τρέφεις σεβασμό απέναντί του και να ξέρεις – αυτό που λέμε με 3 λέξεις- «τι άνθρωπος είναι» είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση.

Μένει κοντά ή μακριά;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μαύρο ή άσπρο. Αν ο επικρατέστερος για τη θέση του νονού ή της νονάς μένει κοντά – και μ’ αυτό εννοούμε στην ίδια πόλη, περιοχή ή οποιαδήποτε απόσταση καλύπτεται σύντομα με το αυτοκίνητο- σίγουρα κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα. Οι επισκέψεις- έκπληξη στο σπίτι σας για να δει το παιδί, η παρουσία του στις σημαντικές στιγμές του βαφτισιμιού του, όπως τα γενέθλια, οι γιορτές, η αποφοίτηση κ.τ.λ. γίνονται χωρίς κόπο, όμως και πάλι κανείς δεν εγγυάται την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του.

Αν ο νονός μένει μακριά, όπως για παράδειγμα σε άλλο νομό ή σε νησί, μπορεί να βρει άλλους τρόπους επικοινωνίας με το βαφτιστήρι και ευτυχώς η τεχνολογία βοηθάει σ’ αυτή την κατεύθυνση. Το κινητό, ο υπολογιστής, οι βιντεοκλήσεις και όλα τα υπόλοιπα «άμεσα» προγράμματα μειώνουν το κενό της απουσίας του νονού. Το ιδανικό φυσικά, είναι να βλέπει το πνευματικό του παιδί κάποιες φορές μέσα στον χρόνο- τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και όποτε άλλοτε είναι εφικτό- και να είναι πραγματικά «εκεί». Ο ποιοτικός χρόνος που θα περάσει ένας νονός με το βαφτιστήρι του είναι πολύ πιο ουσιαστικός από τον ποσοτικό.

Θείος ή φίλος;
Σε αρκετές ελληνικές οικογένειες, συνηθίζεται ο θείος ή η θεία να αναλαμβάνει και χρέη νονάς ή νονού. Από τη μία, είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι συνήθως (αν και πάλι, δεν είναι κανόνας) οι θείοι είναι από τα πιο κοντινά πρόσωπα στη ζωή των ανιψιών τους, επομένως και οι πιθανότητες να παραμείνουν στη ζωή τους είναι μεγάλες αν αναλάβουν και δεύτερο ρόλο.

Ο αντίλογος πάλι υποστηρίζει πως έτσι μικραίνει ο κύκλος του παιδιού, χρησιμοποιώντας το εξής επιχείρημα: «γιατί να περιορίσω τον αριθμό των ατόμων με τα οποία το παιδί θα αλληλοεπιδράσει στη ζωή του;».

Και οι δύο απόψεις έχουν λογική και δεν σημαίνει πως κάποια απ’ αυτές είναι σωστή ή λάθος. Απλώς είναι στο χέρι σας να επιλέξετε όποια θεωρείτε καλύτερη για το παιδί σας.

Τι περιμένετε από τον νονό του παιδιού

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να έχουν ουσιαστικές σχέσεις με τον νονό τους. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναρωτηθείτε κατά πόσο το άτομο ή τα άτομα που επιλέξατε, έχουν τον χρόνο αλλά και τη διάθεση να είναι κοντά στο παιδί. Αν για παράδειγμα, ο υποψήφιος νονός δουλεύει πάρα πολύ ή λείπει πολύ με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος του να είναι περιορισμένος, μπορεί να μην καταφέρνει να είναι δίπλα στο παιδί, ακόμα κι αν ο ίδιος το θέλει πάρα πολύ.

Θα θέλαμε επίσης να διευκρινίσουμε το εξής: αν κάνετε την πρόταση στον υποψήφιο νονό και η απάντηση είναι «όχι», δεν θα πρέπει να νιώσετε άσχημα. Μπορεί να έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους ή/ και να ξέρει ότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του όπως θα ήθελε. Εκτός αυτού, κάποια άτομα, για παράδειγμα, είναι πιθανό να έχουν ήδη βαφτίσει άλλα παιδιά και να μην έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν αυτήν την παράδοση με επόμενα… βαφτιστήρια. Δεν είναι κακό ούτε αυτό σημαίνει ότι δεν σας τιμούν. Εξάλλου, όποιος θέλει να μείνει στη ζωή ενός παιδιού, μπορεί να το κάνει ακόμα κι αν δεν είναι ο νονός του!

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!