Τι πρέπει να κάνεις αν χάσεις το παιδί από τα μάτια σου!
Τι πρέπει να κάνεις αν χάσεις το παιδί από τα μάτια σου!


Όλοι οι γονείς, λίγο πολύ, έχουν νιώσει το συναίσθημα του τρόμου όταν δεν μπορούν να βρουν το παιδί στο πάρκο, σε ένα μαγαζί ή σε μία παρέλαση. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται πολύ γρήγορα, πριν καν αντιληφθούν ότι ο γονιός τους τα ψάχνει.

Όταν το παιδί είναι ακόμα πολύ μικρό, θα πρέπει να μιλήσετε για αυτήν την πιθανότητα ώστε να είστε προετοιμασμένη. Το σημαντικότερο είναι να έχετε ένα σχέδιο και να πείτε εμφατικά στο παιδί να το ακολουθήσει σε περίπτωση που σας χάσει. Αν χαθεί στην παραλία, θα πρέπει να πάει στο ναυαγοσώστη και όχι να περπατάει μέχρι να σας βρει. Τα παιδιά έχουν την τάση να περπατούν πάρα πολύ όταν έχουν χωριστεί από τους γονείς. Αλλά για να καθησυχάσετε το παιδί σας, θυμίστε του ότι δεν πρόκειται να το χάσετε και ότι θα είστε συνεχώς μαζί. Αν είναι αρκετά μικρό, πείτε του να καθίσει στο πάτωμα και να φωνάξει το όνομά σας, ενώ αν είναι νήπιο, μπορεί να κάνει μέχρι τρία βήματα αν δεν σας βλέπει.

Φυσικά υπάρχουν και τα υπερκινητικά παιδιά που τρέχουν και απομακρύνονται χωρίς να καταλάβουν καν ότι δεν είστε μαζί τους. Αν όμως το καταλάβει, αντί να τρέξει, μπορεί να καθίσει ακίνητο μέχρι να δει μία μαμά με το παιδί της και να ζητήσει να σας βρει. Αν το παιδί πηγαίνει σχολείο, μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιον πίσω από ταμείο.

Τι να κάνετε πριν φύγετε από το σπίτι

Να έχει πάντοτε πάνω του το κινητό σας. Είτε στο κινητό του, είτε γραμμένο στο χέρι, ή τυπωμένο σε βραχιολάκι. Ντύστε το παιδί σε έντονη ή φωτεινή απόχρωση για να ξεχωρίζει στο πλήθος αλλά και να κρατά μακριά τους επικίνδυνους περαστικούς.

Σημαντικές πληροφορίες για κάθε ηλικία

Κάτω από 4 ετών: πρέπει να ξέρει το ονοματεπώνυμό του, το δικό σας αλλά και να μην αποδεχθεί καμία πρόσκληση από κανέναν.

5-7 ετών: πρέπει να ξέρει το κινητό σας και να έχει μία ασφαλή λίστα με 3 ή 5 ανθρώπους στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί.

Πάνω από 8 ετών: ένα εύκολο σημείο συνάντησης αν χωριστείτε, στο ποιον προσεγγίζουμε και ποιον όχι. Αλλά αν προσπαθήσει κάποιος να τον πειράξει, θα πρέπει να φωνάξει δυνατά για βοήθεια.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!