Όταν η σχέση των γονιών απειλείται από την έλευση του μωρού
Όταν η σχέση των γονιών απειλείται από την έλευση του μωρού


Η ζωή του ζευγαριού αλλάζει ριζικά μετά την απόκτηση ενός παιδιού. Ακόμη κι όσοι πιστεύουν ότι είναι πανέτοιμοι να γίνουν γονείς, έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις που δεν είχαν φανταστεί. Κι ενώ κάποιες σχετίζονται με την απειρία κι είναι εύκολο να ξεπεραστούν, υπάρχουν ορισμένες που απειλούν τη σχέση του ζευγαριού και μπορεί να οδηγήσουν και στο τέλος της.

H κούραση και η εξάντληση φέρνουν καυγάδες
Η έλλειψη ύπνου, η σωματική κούραση κι ο μειωμένος προσωπικός χρόνος είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το ζευγάρι. Το γεγονός ότι καλούνται να αναλάβουν πολλές ευθύνες και να τις φέρουν εις πέρας, σε συνδυασμό με την εξάντληση οδηγούν τους δύο συντρόφους να είναι υπερευαίσθητοι και να μην μπορούν να διαχειριστούν την πίεση που νιώθουν, με αποτέλεσμα να ξεσπούν ο ένας στον άλλον. Αρκετοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι μία από τις πιο συχνές διαφωνίες ανάμεσα στο ζευγάρι είναι: ποιος από τους δύο κουράζεται περισσότερο. Με αποτέλεσμα, όσο επικρατεί αυτός ο «ανταγωνισμός» το ζευγάρι να απομακρύνεται, καθώς δεν γίνεται καμία προσπάθεια συμφιλίωσης ή κατανόησης.

Δεν προσαρμόζονται εύκολα στην καινούρια τους πραγματικότητα
Aπό το «εμείς οι δύο» έρχεται το «εμείς οι τρεις» κι αρκετά ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να συνηθίσουν τη νέα πραγματικότητα. Αυτή η αλλαγή που συνοδεύεται από νέους ρόλους, αυτών της «μαμάς» και του «μπαμπά» διαταράσσει την ισορροπία της σχέσης. Το ζευγάρι πρέπει να «γνωριστεί» από την αρχή, να αναλάβει νέες ευθύνες και να προσαρμοστεί σε νέους ρυθμούς. Τα περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται στην ιδέα ότι δεν περνούν χρόνο μαζί και λόγω αυτού, δημιουργείται μια ανασφάλεια που μπορεί να οδηγήσει σε προστριβές, έλλειψη επικοινωνίας και τέλος, σε συναισθηματική απομάκρυνση.

Έχουν διαφορετικές ιδέες όσον αφορά το μεγάλωμα και τη φροντίδα του παιδιού
Ένα ακόμη συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς, είναι ότι μετά την γέννηση του μωρού και καθώς αυτό μεγαλώνει, συνειδητοποιούν ότι συχνά έχουν διαφορετικές απόψεις, όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή του. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που υπήρχε μια κοινή φιλοσοφία και από τους δύο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα σχέδια αλλάζουν, καθώς η θεωρία είναι πολύ διαφορετική από την πράξη. Μαζί με το παιδί μεγαλώνουν και η μαμά κι ο μπαμπάς και προκειμένου να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, υιοθετούν συμπεριφορές και απόψεις που αποκλίνουν από αυτές που είχαν ως σύντροφοι. Στην προσπάθειά τους, λοιπόν, να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, απομακρύνονται μεταξύ τους και δεν κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί καυγάδες.

Παραμελούν τη σεξουαλική τους ζωή
Συνήθως, το σεξ δεν βρίσκεται πρώτο στη λίστα προτεραιοτήτων των νέων γονιών. Και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τους λόγους. Η έλλειψη ύπνου κι η εξάντληση που προκύπτει από την απαιτητική καθημερινότητα, δεν βοηθούν το ζευγάρι να βρει τον χρόνο να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται και να παραμελούν τη σεξουαλική τους ζωή, για πολλούς μήνες μετά την γέννηση του παιδιού. Μπορεί να είναι μια παροδική φάση στη ζωή του ζωή του ζευγαριού, όμως, είναι μια κατάσταση που κανένας από τους δύο συντρόφους δεν πρέπει να «αφήσει» στην τύχη της, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η σχέση να καταδικαστεί σε γάμο-χωρίς-σεξ.

Αγχώνονται πολύ γιατί τα οικογενειακά έξοδα αυξάνονται

Τα οικονομικής φύσεως προβλήματα και ο διαφορετικός τρόπος διαχείρισης των χρημάτων, είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τη σχέση του ζευγαριού. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει ένα παιδί στη μέση, του οποίου οι ανάγκες πρέπει άμεσα να καλυφθούν. Η οικονομική ισορροπία αλλάζει δραματικά και προκύπτουν ερωτήματα που μέχρι τότε δεν είχε σκεφτεί το ζευγάρι: «θα δουλεύουμε και οι δύο;», «θα χρειαστούμε baby sitter;», «πώς θα κανονίσουμε τα έξοδα του μήνα;». Τέτοιου είδους θέματα-που είναι απαραίτητο να λυθούν- επιβαρύνουν συναισθηματικά το ζευγάρι και δημιουργούν εντάσεις.

Άρα;
Είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του ζευγαριού και θα υπάρξουν τριβές και προβλήματα που, όμως, είναι παροδικά, αρκεί και οι δύο να θέλουν να τα ξεπεράσουν.Οι περισσότεροι ψυχολόγοι προτείνουν στους νέους γονείς να μην παραμελούν τη σχέση τους: να συζητούν, να μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και το κυριότερο να οργανώνουν την καθημερινότητά τους, έτσι ώστε να βρίσκουν χρόνο(ακόμη και λίγο!) για να αφιερώνουν στη σχέση τους.

Τα παιδιά μπορεί να φέρνουν νέες ευθύνες, αλλά είναι πηγή χαράς για το ζευγάρι, γι' αυτό αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε πρόβλημα στη σχέση σας, να ξέρετε ότι με υπομονή και υποχωρήσεις, μπορείτε να το ξεπεράσετε και να χαρείτε το παιδί σας.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!