Έτσι θα κάνεις... διασκέδαση τις δύσκολες στιγμές με τα παιδιά
Έτσι θα κάνεις... διασκέδαση τις δύσκολες στιγμές με τα παιδιά


Μάνα, μητέρα, μαμά, ενίοτε εργαζόμενη και καλή νοικοκυρά.

Μια σύγχρονη Μαίρη Παναγιωταρά που όλη τη μέρα τρέχει αλλά ποτέ δεν τερματίζει! Το πρωί τροφός, μετά σοφέρ, έπειτα εργαζόμενη, ξανά σοφέρ, σεφ, σερβιτόρα, εκπαιδευτικός, γιατρός, κλόουν, καθαρίστρια, γυναίκα.

Ειδικά κάθε φθινόπωρο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μέχρι να διαμορφωθεί η χειμερινή ρουτίνα, οι Ελληνίδες μάνες ξεχωρίζουν από μακριά - περήφανες, καμαρωτές, μα και λιγάκι κουρασμένες. Οι δυσκολίες είναι αρκετές και ίδιες για όλες μας, αλλά μπορούμε εύκολα να τις μετατρέψουμε ευχάριστες καθημερινές στιγμές με μερικά «κολπάκια».

Supermarket

Τα ψώνια με τα παιδιά στο supermarket, είναι μια εμπειρία που μόνο αν τη ζήσεις καταλαβαίνεις το βαθμό δυσκολίας της. Τα λιλιπούτεια ανθρωπάκια τρέχουν γύρω γύρω σαν καρτούν, γεμίζουν το καρότσι με γλυκά που εσύ επιστρέφεις με αγανάκτηση στα ράφια και μέσα σε όλα αυτά, προσπαθείς, ιδρώνοντας, να θυμηθείς τα ψώνια που χρειάζεσαι. Αθροίζεις νοερά τιμές, κοιτάς το πορτοφόλι σου ενώ φωνάζεις στην Αννούλα να μην σκαρφαλώνει στο πυργάκι από τα στοιβαγμένα τρόφιμα.

Λύση
Κρέμασε στον τοίχο της κουζίνας ένα χαρτί. Κάθε φορά που ένα τρόφιμο τελειώνει, σημείωνέ το. Προτίμησε προϊόντα πολλαπλών χρήσεων, ποιοτικά και οικονομικά, που θα σου χρησιμεύουν κάθε μέρα σε γλυκά αλλά και φαγητά. Όταν έρθει η ώρα να πας στο supermarket, η λίστα είναι έτοιμη και ξέρεις από πριν πόσα λεφτά θα χρειαστείς. Μοίρασε τα ψώνια στα παιδιά και δώσε στο καθένα τη δική του λίστα. Μέχρι εκείνα να γεμίσουν το καρότσι με τα αυλικά της λίστα τους, εσύ έχεις ψωνίσει ήρεμα και «φυσιολογικά». Εκείνα νιώθουν χρήσιμα κι εσύ γαλήνη κι ευτυχία!

Αυτοκίνητο

Ήρθε το απόγευμα, και μαζί του η ώρα για τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Κίνηση, φανάρια, κούραση και στο πίσω κάθισμα τα δυο παιδιά σου να τσακώνονται για ένα αυτοκινητάκι. Πολύ σύντομα κλαίνε και ουρλιάζουν. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά, το ξέρω και το ξέρετε. Είναι καταστάσεις που, αν και καθημερινές, κουράζουν και στεναχωρούν.

Λύση
Δες τη βόλτα με το αυτοκίνητο σαν μία βόλτα εκπαιδευτική! Βρες την ευκαιρία να τους μάθεις τα σήματα, πώς δουλεύει ο φωτεινός σηματοδότης, τις προτεραιότητες των αυτοκινήτων, κτλ. Μάθε τους τούς κανόνες της οδικής κυκλοφορίας κι έπειτα κάνε τους ερωτήσεις: «ποιος έχει προτεραιότητα;» ή «προλαβαίνω να περάσω με πορτοκαλί;». Εναλλακτικά, και ανάλογα και με την ηλικία των μικρών σας, μπορείτε να περάσετε την ώρα σας παίζοντας όποιο παιχνίδι σας αρέσει, και όχι… κλαίγοντας!

Μαγείρεμα

«Τι θα φάμε πάλι σήμερα;». Πρόβλημα καθημερινό και εκνευριστικό. Κι ακόμα πιο επώδυνο, εάν το μικρό σου αγγελούδι είναι ακόμα βρέφος.

Λύση
Οργάνωσε την κουζίνα σου σωστά. Βγάλε ένα διατροφικό πρόγραμμα δεκαπέντε ημερών, ψώνισε όλα τα υλικά που χρειάζεσαι (εάν αυτό είναι εφικτό φυσικά) και ξένοιασε. Το ερώτημα του «τι θα μαγειρέψω πάλι;» δεν υπάρχει πια. Για να αποφύγεις γκρίνιες και παράπονα για τις επιλογές σου, αποφασίστε το δεκαπενθήμερο διατροφολόγιο όλοι μαζί! Είναι ωραίο να συμμετέχουν τα παιδιά σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Επισκεφθείτε site με συνταγές για ολόκληρη την οικογένεια, μαγειρέψτε και διασκεδάστε!

Σιδέρωμα

Αναγκαίο κακό για μερικές από εμάς που το σιδέρωμα είναι ό,τι χειρότερο έχει εφευρεθεί. Βαρετό μα απαραίτητο. Κάποιες φορές και επικίνδυνο. Και ειδικά, όταν γύρω από το καυτό σίδερο παίζουν τα αγγελούδια σου κλέφτες κι αστυνόμους.

Λύση
Όσο βαρετό, απαίσιο και επικίνδυνο κι αν είναι το σιδέρωμα, μπορεί να γίνει μια ευχάριστη εμπειρία που θα σε δέσει με τα παιδιά σου και θα περάσεις όμορφα. Βάλε μια παιδική ταινία στο βίντεο, φτιάξε ποπ κορν για τα μικρά και καθίστε όλοι μαζί να δείτε την ταινία. Εκείνα στον καναπέ, εσύ μπροστά από τη σιδερώστρα σου. Εάν οι ταινίες δεν είναι το φόρτε σας, μπορείτε να καθίσετε και πάλι όλο μαζί, λέγοντας αστείες ιστορίες ή «γράφοντας» τα δικά σας παραμύθια.

Ελεύθερος χρόνος

Πόσες φορές δεν ευχήθηκες, γυρνώντας από τη δουλειά να μπορούσες να κάνεις ένα ζεστό αφρόλουτρο με ησυχία ή να διαβάσεις ένα βιβλίο παρέα με το αγαπημένο σου ρόφημα χωρίς να σε διακόψει κανείς; Η ζωή με τα παιδιά σου «δίνει» πολλά, αλλά τέτοιου είδους μικρές (μα σημαντικές) απολαύσεις, σου τις στερεί.

Λύση
Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να οργανώσεις ένα Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο σπίτι. Προσπάθησε να είναι αρκετά δύσκολο ώστε να τους πάρει ώρα, και παράλληλα αρκετά εύκολο ώστε να το καταλαβαίνουν για να μη χρειάζονται τη βοήθειά σου. Φρόντισε ο θησαυρός να είναι ένα παιχνίδι κατασκευών που θα τους απασχολήσει για ώρα. Μέχρι να βρουν το θησαυρό και να παίξουν, έχεις τουλάχιστον σαράντα λεπτά μόνο δικά σου. Εκμεταλλεύσου τα όπως ακριβώς επιθυμείς!

Το να είσαι εργαζόμενη μητέρα και καλή νοικοκυρά, ίσως να μην είναι το «ευκολότερο πράγμα του κόσμου», όμως σου δίνει κάτι που μόνο εάν είσαι μαμά μπορείς να το καταλάβεις: την απόλυτη αγάπη. Το βραδινό παραμύθι, η αγκαλιά για καληνύχτα κι αυτό το “σ’ αγαπάω μανούλα” πριν κλείσει τα ματάκια του, είναι η βιταμίνη σου για να μπορέσεις να αντέξεις και την επόμενη ημέρα… αρκεί να εφευρίσκεις όλο και περισσότερες στιγμές δημιουργίας και χαράς διότι μία ζωή την έχουμε. Ας την απολαύσουμε!

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!