Οδηγός επιβίωσης για μπαμπάδες όταν μένουν μόνοι στο σπίτι με το μωρό
Οδηγός επιβίωσης για μπαμπάδες όταν μένουν μόνοι στο σπίτι με το μωρό


Όπως συμβαίνει με τις μαμάδες, έτσι και οι μπαμπάδες είναι εξίσου αγχωμένοι για το αν θα ανταπεξέλθουν σωστά στον καινούριο τους ρόλο. Συνήθως, αυτό το άγχος βγαίνει στην επιφάνεια τη στιγμή που θα χρειαστεί να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι με το μωρό. Εκεί δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια, με αποτέλεσμα να πανικοβάλλονται, να φοβούνται και να χάνουν την ευκαιρία να δεθούν περισσότερο με το παιδί τους.

Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να υποτιμήσει τους μπαμπάδες, ούτε να αποδυναμώσει το πατρικό τους ένστικτο, αλλά να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους, να διώξει το συναίσθημα του φόβου και της «αχρηστίας», έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να απολαύσουν μία από τις καλύτερες περιόδους στη ζωή τους.

Τι πρέπει να έχετε λοιπόν, στο μυαλό σας την πρώτη φορά που θα μείνετε μόνοι με την κόρη ή τον γιο σας;

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Τίποτα δεν μπορεί να «δυσαρεστήσει» ένα μωρό περισσότερο από το να έχει μια βρεγμένη ή βρώμικη πάνα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι έχετε αρκετό απόθεμα από πάνες μαζί με τα απαραίτητα υγρά μαντηλάκια και τις ειδικές αλοιφές για το δέρμα αν χρειαστεί. Επιπλέον, ετοιμάστε από νωρίς όλα τα απαραίτητα σύνεργα (μπουκάλι, γάλα) για τη στιγμή που το μωρό θα πεινάσει.

Tα μπιμπερό πρέπει να πλένονται και να αποστειρώνονται πολύ καλά. Για να γλυτώσετε χρόνο και να μπορείτε να αφιερώσετε την αμέριστη προσοχή σας στο μωρό, αποβραδίς αποστειρώστε αρκετά μπουκάλια και βάλτε τα στο ψυγείο. Έτσι, όταν θα χρειαστεί να το ταΐσετε, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε το γάλα του.

Τικ-τακ είναι ώρα για…
Συνήθως, όταν είμαστε αγχωμένοι ή έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. Για να αποφύγετε τους κινδύνους που παραμονεύουν από αυτό το ενδεχόμενο, η λύση είναι να κάνετε «φίλη» σας την υπενθύμιση στο κινητό. Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεχαστείτε, βάλτε υπενθύμιση ανά 1 ώρα να ελέγχετε την πάνα και ανά 2-3 ώρες για να δείτε αν το μωρό πεινάει.

Αποφύγετε να…
… κάνετε οτιδήποτε ξέρετε ότι μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή. Αφήστε το κινητό στην άκρη και κυρίως, μην φοράτε ακουστικά. Πρέπει να έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά και τα μάτια σας δεκατέσσερα! Αρκετά αυτονόητη συμβουλή, όμως, είναι πολύ εύκολο να χάσουμε την εγρήγορσή μας όταν το μωρό κοιμάται, καθώς πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να του συμβεί. Μπορείτε να κάνετε κάτι χαλαρωτικό, όπως να ακούσετε χαμηλά μουσική, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή απλώς να ξεκουραστείτε.

 Όταν το μωρό κλαίει και… δεν σταματάει

Τα μωρά κλαίνε, κάποιες φορές χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Μην αισθανθείτε, λοιπόν άτυχος αν σας συμβεί, θεωρείστε το δεδομένο και μην πανικοβληθείτε. Τα πρώτα πράγματα που χρειάζεται να ελέγξετε είναι τα προφανή: αν το μωρό πεινάει ή έχει λερωθεί. Στην περίπτωση που δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο, δοκιμάστε τα παρακάτω για να το ηρεμήσετε. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας και προσπαθήστε να το νανουρίσετε, βηματίζοντας αργά. Αν το κλάμα προέρχεται εξαιτίας της κούρασης, το μωρό θα αποκοιμηθεί μετά από λίγο. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε, αλλά μην περιμένετε ότι είναι εύκολο, μπορεί να πάρει ώρα! Βάλτε μουσική ή κάντε το μπάνιο για να χαλαρώσει. Αν δεν τα καταφέρετε και το κλάμα συνεχίζει, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Καλέστε τη γυναίκα σας ή την μαμά/πεθερά σας, γιατί το μωρό σας είναι προτεραιότητα και δεν υπάρχει χώρος για προβληματισμούς και άγχος.

Όταν το μωρό είναι ξύπνιο
Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να δεθείτε μαζί του. Στα μωρά αρέσει πάρα πολύ να ακούν τη φωνή των γονιών τους, εκμεταλλευτείτε το λοιπόν και μιλήστε του, τραγουδήστε του ή ακόμη διαβάστε και ένα παραμύθι. Σημασία έχει να ακούει τη φωνή σας! Επίσης, προσθέστε στη λίστα σας τις αγκαλιές και τα χάδια, όπως και το να έχετε οπτική επαφή. Αν χρειαστεί να κάνετε κάποιες δουλειές, μπορείτε να φορέσετε το μάρσιππο και να είστε μαζί του. Ωστόσο και να θέλετε να χαλαρώσετε, ακουμπήστε το στο στέρνο σας χαϊδεύοντας του την πλάτη.

Η what to do λίστα…
…ή αλλιώς τα αγαπημένα μας κίτρινα χαρτάκια υπενθύμισης. Δεν είναι υποτιμητικό, ούτε ντροπή να υπάρχει μια λίστα με οδηγίες. Ακόμη κι εμείς οι μαμάδες την χρειαζόμαστε. Πριν φύγει η σύντροφός σας απ’ το σπίτι, συζητήστε τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε και ζητήστε της να γράψει μια λίστα με όσα κάνει εκείνη, όταν μένει μόνη της με το μωρό. Είπαμε, προτεραιότητα έχει το μωρό και όχι οι δικοί μας δισταγμοί.

Κανείς δεν γεννήθηκε παντογνώστης, με την εξάσκηση μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι, τόσο οι μαμάδες, όσο και οι μπαμπάδες. Σε λιγότερο διάστημα απ’ ότι περιμένετε θα είστε εξοικειωμένοι με ότι αφορά το μωρό σας και ο χρόνος που περνάτε οι δυο σας θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολος και αρκετά…διασκεδαστικός, αρκεί να διατηρήσετε τη θετική στάση.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!