Γιατί του κάνει καλό να του διαβάζεις το ίδιο βιβλίο;
Γιατί του κάνει καλό να του διαβάζεις το ίδιο βιβλίο;


Γνωρίζατε ότι κάθε βράδυ, όταν επιλέγετε για το μικρό σας αυτό το αγαπημένο βιβλίο (ξέρετε για ποιο μιλάω, αυτό που του έχετε διαβάσει πάνω από 300 φορές), στην ουσία το προετοιμάζετε για επιτυχία στο σχολείο και στα διαγωνίσματα;

Με το να διαβάζετε στο παιδί, ξανά και ξανά το ίδιο – αγαπημένο του – βιβλίο, χωρίς να το καταλαβαίνετε του δίνετε την ευκαιρία να γίνει ένας καλός μαθητής αύριο.

Το μυστικό κρύβεται στην κατανόηση του λεξιλογίου.

Όταν μιλάτε και διαβάζετε στο παιδί σας κάθε βράδυ, το «εκθέτετε» σε ένα πλούσιο λεξιλόγιο. Πώς τα παιδιά μαθαίνουν νέες λέξεις; Με τη βοήθεια της εμπειρίας αλλά και ενός λεξιλογίου που κατανοούν. Η παιδική λογοτεχνία χρησιμοποιεί τη γλώσσα με νέους και παιχνιδιάρικους τρόπους και το παιδί σας είναι σαν ένα σφουγγάρι που το απορροφά.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν στο νηπιαγωγείο, στην πραγματικότητα μαθαίνουν δεξιότητες που τους βοηθούν να αποκωδικοποιήσουν και να ακούσουν λέξεις. Ωστόσο, οι λέξεις πρέπει να έχουν νόημα. Πρέπει να κατανοούν τις λέξεις που διαβάζουν για να καταλάβουν την ιστορία που εκτυλίσσεται σε αυτό που διαβάζουν και γ’ αυτό το λεξιλόγιο είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το «χτίσιμο» ενός αναγνώστη.

Αλλά πώς αυτό σχετίζεται με την επιτυχία στα διαγωνίσματα ; Παρόλο που έχετε αρκετό χρόνο για να σκεφτείτε τα σχολικά τεστ, είναι χρήσιμο να ξέρετε πως χτίζοντας στα παιδιά ένα πλούσιο λεξιλόγιο, τα βοηθάτε να κατανοούν καλύτερα αύριο οποιοδήποτε νέο κείμενο θα βρεθεί μπροστά τους.

Συνοψίζοντας λοιπόν

1. Δεν είναι ο αριθμός των βιβλίων που μετρά, αλλά η επανάληψη του κάθε βιβλίου που οδηγεί σε καλύτερο βαθμό μάθησης. Διαβάζοντας τα παιδιά, ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο, κατανοούν καλύτερα την ιστορία αλλά και τη συμπεριφορά των ηρώων.

2. Όσο περισσότερο διαβάζει ένα παιδί, τόσο πιο πλούσιο γίνεται το λεξιλόγιό του.

3. Όταν ένα παιδί διαβάζει το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά, κατανοεί όλο και περισσότερο την ιστορία και κάνει σιγά σιγά «κτήμα» του τις λέξεις.

4. Το διάβασμα που επαναλαμβάνεται εξασκεί το παιδί στο να διαβάζει χωρίς να κομπιάζει και να κάνει παύσεις.

5. Κατακτώντας το παιδί την ευφράδεια και την κατανόηση του κειμένου, αποκτά αυτοπεποίθηση και προθυμία να ξεκινήσει ένα νέο βιβλίο, πιο σύνθετο αυτή τη φορά..

Πηγή: themamagers.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!