Ποια είναι η ιδανική περίοδος για τη βάφτισή του;
Ποια είναι η ιδανική περίοδος για τη βάφτισή του;


Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να δώσουμε όνομα στο παιδάκι μας;

Σύμφωνα με τη θρησκεία, το μωρό μπορεί να βαφτιστεί μετά την ηλικία των 40 ημερών. Αυτό πιθανότατα καθιερώθηκε για να προφυλάξει το μωρό από τα μικρόβια και τους κινδύνους από την έκθεσή του σε χώρους πολυσύχναστους.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ακριβώς αυτό που λεμε «σωστή» ηλικία βάφτισης, ενδεδειγμένη δηλαδή ηλικιακή φάση του παιδιού για να βαπτιστεί. Αυτό αποφασίζεται κυρίως από τους γονείς, τις υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμά τους.

Το γοργόν και χάριν έχει
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το γοργόν και χάριν έχει. Με άλλα λόγια, σπεύδουν να βαφτίσουν το μωρό όσο είναι μικρό για να ξεμπερδεύουν. Οι θιασώτες αυτής της άποψης προτείνουν το παιδί να μην έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του και το επιχείρημά τους είναι ότι όσο μικρότερο το μωρό, τόσο μικρότερη και η ταλαιπωρία, με δεδομένο ότι το παιδί δεν καταλαβαίνει, δεν έχει άποψη, δεν ταλαιπωρεί τον παπά, τον νονό, τους γονείς κλπ. Είναι πιο συνεργάσιμο στη διαδικασία της βάφτισης –αφού ακόμη δεν μιλάει, ούτε περπατάει- άρα όλα είναι πιο εύκολα και επιπλέον δεν καταλαβαίνει, άρα δεν υποφέρει.

Ο αντίλογος
Οι οπαδοί της άποψης που βρίσκεται στον αντίποδα της προηγούμενης υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο το παιδί να έχει μεγαλώσει κάπως, προτού οργανώσουμε την βάφτιση, ώστε να μπορούμε –σε ένα βαθμό- να το προετοιμάσουμε ψυχολογικά εξηγώντας του κάποια πράγματα από πριν. Το μωρό τρομάζει βλέποντας τόσο κόσμο μαζεμένο γύρω του, να χαμογελά με τα δικά του...παθήματα!

Και εδώ όμως υπάρχει το αντεπιχείρημα. Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο πιο δυσάρεστα νιώθει να βρίσκεται γυμνό μπροστά σε όλους, να πρέπει να περάσει από την –ομολογουμένως- απαιτητική διαδικασία και να καταλαβαίνει τα πάντα. Το θέμα λοιπόν είναι η οπτική γωνία από όπου βλέπουμε τα πράγματα. Ζυγίζουμε τα υπερ και τα κατά και καταλήγουμε. Η απόφαση είναι δική μας!

Πηγή: babyspace.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!