Γι' αυτούς τους 3 λόγους αφήνω τα παιδιά να διαλέγουν τα ρούχα τους
Γι' αυτούς τους 3 λόγους αφήνω τα παιδιά να διαλέγουν τα ρούχα τους


Αν συναντούσατε τα παιδιά μου και εμένα στο δρόμο το σίγουρο είναι ότι θα σκεφτόσασταν: «πώς είναι δυνατόν αυτή η μητέρα να αφήνει τα παιδιά της έτσι ντυμένα;»

Και θα έχετε δίκιο. Μερικές φορές κι εγώ η ίδια όταν βλέπω τις επιλογές τους, κουνάω το κεφάλι μου. Το πιθανότερο είναι ότι μια άλλη μητέρα στη θέση μου, αν έβλεπε μια χτυπητή δυσαρμονία στην επιλογή των ρούχων των παιδιών της, να τα ξανάχωνε στη ντουλάπα και θα τα έντυνε με αυτά που θεωρούσε εκείνη σωστά. Όμως το να αφήνω τα παιδιά να διαλέγουν μόνα τους τα ρούχα τους είναι μια επιλογή που έχω κάνει εδώ και πολύ καιρό και υπάρχουν 3 σοβαροί λόγοι γι’ αυτό.

1. Ενθαρρύνει την ανεξαρτησία
Εξάλλου, αυτό δεν είναι που θέλουμε; Τα παιδιά μας να γίνουν ανεξάρτητα; Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να αφήσουν τα παιδιά να φορέσουν αυτό που θέλουν, αφενός γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν πόντους εξουσίας από το παιδί τους και αφετέρου γιατί ξέρουν ότι το πιθανότερο είναι πως το παιδί θα διαλέξει από την ντουλάπα κάτι που εκείνοι δεν θα επέλεγαν ποτέ.

Ωστόσο, δίνοντας στα παιδιά σας τη δυνατότητα να διαλέξουν αυτό που θα φορέσουν, δείχνετε ότι σέβεστε τη γνώμη τους. Και η αλήθεια είναι πως τα ρούχα είναι ένας τρόπος έκφρασης της προσωπικότητάς μας και ένας μέσο για την ενθάρρυνση της ατομικότητας. Αφήνονας το παιδί ελεύθερο είναι σαν να του λέτε «σ’ αγαπώ και μου αρέσει αυτό που είσαι».

2. Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα
Ως ενήλικες, επιλέγουμε τα ρούχα που μας «μιλούν», που αντικατοπτρίζουν ποιοι είμαστε και αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλά. Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο;

Η επιλογή των ρούχων τους είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες δημιουργικότητας. Τους επιτρέπει να αναπτύξουν τα δικά τους γούστα, το δικό τους στυλ, και να είναι μοναδικά. Με τον καιρό βλέπω τεράστιες αλλαγές στην αισθητική τους και τις περισσότερες φορές μένω έκπληκτη με το πόσο καλά ταιριάζουν πλέον τα ρούχα τους. Στην ηλικία των 6 και 4, μαθαίνουν για την αντιστοίχιση των χρωμάτων, τι είναι αυτό που τα κάνει να νιώθουν άνετα και όμορφα και «παίζουν» με πολλούς συνδυασμούς. Δεν μπορώ να κρύψω το χαμόγελό μου κάθε φορά που η 6χρονη κόρη μου φοράει μια ζακέτα και ένα φουλάρι που είχε διαλέξει η ίδια. Βλέπω πόσο εμπιστοσύνη νιώθει για τον εαυτό της καθώς μπαίνει στο αμάξι για να πάμε στο σχολείο.

3.Πρέπει να διαλέγεις τις μάχες σου
Εκτός από τους δύο πρώτους λόγους για τους οποίους αφήνω τα παιδιά μου να επιλέξουν τα δικά τους ρούχα, ο βασικότερος είναι ότι έχω συνειδητοποιήσει πως η μάχη έξω από την ντουλάπα δεν αξίζει τον κόπο. Εάν έχετε παιδιά με ισχυρές προσωπικότητες ή ισχυρές απόψεις, ξέρετε τον πόλεμο που μπορεί να προκύψει όταν προσπαθείτε να τα πείσετε να φορέσουν κάτι που επιλέξατε εσείς. Προτιμώ να χαλάσω την ηρεμία μας και να βάλω όρια σε άλλα πράγματα, πολύ πιο σοβαρά από την επιλογή των ρούχων.

Εννοείται πως τα συμβουλεύω όποτε χρειάζεται, χωρίς όμως να τους επιβάλλω τη γνώμη μου.

«Νομίζω ότι ίσως είναι πάρα πολλές οι ρίγες που φοράς σήμερα», ή «Μου αρέσει πολύ το πράσινο χρώμα, αλλά ίσως πράσινη μπλούζα, πράσινο παντελόνι και πράσινες κάλτσες είναι υπερβολή. Μήπως να συνδυάσεις τα υπόλοιπα με το αγαπημένο σου τζιν; »

Το έχω πει πριν και θα το πω ξανά. Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο με κάποιες «προδιαγραφές». Έχουν έντονες προσωπικότητες, χαριτωμένες ιδιορρυθμίες και πρωτότυπες ιδέες. Το να τους επιτρέψεις να φορέσουν αυτό που θέλουν είναι ένας τρόπος να τα αφήσεις να εκφράσουν τις πτυχές του χαρακτήρα τους μέσα από μια διαδικασία που δεν βλάπτει κανέναν.

Πηγή: themamagers.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!