4 τρόποι για να ωθήσεις το παιδί προς τη δημιουργική γραφή
4 τρόποι για να ωθήσεις το παιδί προς τη δημιουργική γραφή


Η δημιουργική γραφή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε την εκμάθηση γλωσσών και τη συνολική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία που, όταν εφαρμόζονται στο γράψιμο, παράγουν τεράστια οφέλη.
Οι δάσκαλοι θα πρέπει ιδιαίτερα να λάβουν υπόψη τη σημασία της προώθησης δραστηριοτήτων που ενθαρρύνουν το δημιουργικό γράψιμο. Ο καθορισμός του χρόνου στην τάξη που αφιερώνεται σε αυτές τις πρακτικές είναι μια εξαιρετική συνήθεια.

Είναι επίσης μία καλή συνήθεια για να έχετε στο σπίτι. Πολλές οικογένειες καθιερώνουν «ώρες ανάγνωσης» στις οποίες διαβάζει ολόκληρη η οικογένεια. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια συγκεκριμένη ώρα για δημιουργική γραφή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάθε μέλος της οικογένειας θα ασκεί δημιουργική γραφή.

Η συνιστώμενη ηλικία για δραστηριότητες δημιουργικού γραψίματος είναι από 8-9 ετών και άνω. Μέχρι αυτή την περίοδο, τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη μάθει να διαβάζουν και να γράφουν σωστά.

Ιδέες για την ενθάρρυνση της δημιουργικής γραφής στα παιδιά

1. Κόμικς ή κινούμενα σχέδια
Μία στρατηγική για την ενθάρρυνση της δημιουργικής γραφής στα παιδιά είναι να τους πείτε μια ιστορία με εικόνες. Είναι καλύτερο να περιορίσετε το κόμικ σε περίπου 4 ή 5 εικόνες. Στη συνέχεια, με βάση τα σχέδια, ζητήστε από το παιδί να γράψει την ιστορία.

2. Εμπνευσμένες σκηνές
Ένας άλλος τρόπος για να ενισχύσετε τη δημιουργική γραφή του παιδιού σας είναι να προετοιμάσετε μια σκηνή χρησιμοποιώντας κούκλες, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα. Στη συνέχεια, ενθαρρύνετε το παιδί σας να δημιουργήσει μια ιστορία με βάση αυτό που παρατηρεί. Χρησιμοποιώντας αντικείμενα που το παιδί σας είναι εξοικειωμένο - όπως ένα αγαπημένο παιχνίδι - θα ενεργοποιήσει περαιτέρω τη φαντασία του μικρού σας.

3. Ο μαγικός χαρακτήρας
Το παιδί δημιουργεί ένα χαρακτήρα με στοιχεία που βρίσκει γύρω από το σπίτι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει: κομμάτια υφάσματος, χαρτί, μπαστούνια κλπ. Καλέστε το παιδί να προσθέσει χαρακτηριστικά του προσώπου στον χαρακτήρα και να του δώσει ένα όνομα.

Αυτός θα είναι ο μαγικός χαρακτήρας του παιδιού και αυτός θα έχει όλες τις μαγικές δυνάμεις που αποφασίζει το παιδί σας. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι ο μαγικός χαρακτήρας θα προσπαθεί πάντα να κάνει ό, τι είναι σωστό.

Τώρα, ζητήστε από το παιδί σας να καταλήξει σε διαφορετικά σενάρια που αφορούν τον μαγικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια, το παιδί σας να γράψει αυτές τις ιστορίες. Τέλος, το παιδί σας μπορεί να συνδυάσει όλες τις ιστορίες για να συνθέσει ένα βιβλίο.

4. Η ιστορία του μέλλοντος
Πολλά παιδιά απολαμβάνουν συγγραφικές ιστορίες στις οποίες οι ίδιοι είναι ενήλικες. Ίσως χρειαστεί να τους καθοδηγήσετε με κάποιες ερωτήσεις εκ των προτέρων. Αυτή η δραστηριότητα είναι καλό για να σκεφτούν τα παιδιά τα μελλοντικά τους σχέδια και τις προσδοκίες.

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!