Αυτά τα καταλαβαίνει μόνο μία μάνα που έχει κόρη
Αυτά τα καταλαβαίνει μόνο μία μάνα που έχει κόρη


Όπως υπάρχει η φράση «θα γίνεις μάνα και θα καταλάβεις», θα έπρεπε να υπάρχει και άλλη μία που να λέει «μόλις γίνεις κοριτσομάνα θα καταλάβεις!» και πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτή την κουβέντα; Δεν υποστηρίζουμε ότι οι μαμάδες των αγοριών τα βρίσκουν πιο εύκολα, όμως, επειδή είμαστε γυναίκες μπορούμε να αναγνωρίσουμε πόσο πιο σύνθετα είναι τα κορίτσια. Θα υπάρξουν δύσκολες περίοδοι, που κανένα εγχειρίδιο δεν μπορεί να σε προετοιμάσει και που οι λεπτοί χειρισμοί είναι απαραίτητοι.

Η περίοδος που «ήρθαν οι Ρώσοι»
Τη σήμερον ημέρα τα περισσότερα κορίτσια κυρίως από συζητήσεις με τις μαμάδες τους είναι πολύ καλά ενημερωμένα για την περίοδο. Παρόλα αυτά, ο φόβος και το άγχος της πρώτης φοράς παραμένει ίδιος και αναλλοίωτος. Αρκεί να θυμηθούμε την δική μας εμπειρία! Καμία συζήτηση δεν σε προετοιμάζει αρκετά για τις αλλαγές στο σώμα και τη διάθεσή σου. Είναι πολύ συνηθισμένο, τα κορίτσια που αδιαθετούν από μικρή ηλικία να νιώθουν ένα είδος ντροπής, ειδικά αν είναι οι πρώτες από τις φίλες τους. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που έρθει πιο αργά από το αναμενόμενο, ένα κορίτσι πάλι θα νιώσει φόβο και ανασφάλεια για το αν λειτουργεί σωστά το σώμα της. Το ζήτημα της περιόδου είναι πολύ ευαίσθητο για κάθε κοπέλα, γι ‘αυτό και είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσεις από την πρώτη στιγμή στην κόρη σου, ότι είναι κάτι φυσιολογικό και αναγκαίο για το σώμα, και ότι δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται.

Η περίοδος του «πιστεύεις ότι είμαι χοντρή;»...
… ή «έχω χοντρά πόδια;». Μόλις ακούσετε αυτήν την ατάκα, οπλιστείτε με υπομονή, γιατί έρχεται η περίοδος της ανασφάλειας του σώματος. Είχαμε συνηθίσει το μικρό μας κοριτσάκι να απολαμβάνει το φαγητό του(καλά, όχι τα ρεβίθια!) και να έχει την παιδική αδιαφορία που αρμόζει σε οτιδήποτε αφορά την εξωτερική του εμφάνιση. Και ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, παραπονιέται για το σώμα της, αρχίζει και συγκρίνει τον εαυτό της με μοντέλα της τηλεόρασης και δεν μπορείς, παρά να αναρωτηθείς ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να την βοηθήσεις να έχει αυτοπεποίθηση και να μην ντρέπεται ποτέ για το σώμα της. Φράσεις, όπως «είσαι όπως πρέπει για την ηλικία σου» ή «είσαι πολύ όμορφη» δεν είναι αρκετές για να την κάνουν να ξεχάσει την ανασφάλειά της, όμως, είναι ένα σημαντικό βήμα για να αγαπήσει τον εαυτό της. Εξηγήστε της ότι κάθε κοπέλα είναι μοναδική, έχει τον δικό της σωματότυπο και τις δικές της ατέλειες. Από μικρή ηλικία, φροντίστε να της μάθετε την μεγάλη αλήθεια: ότι η τελειότητα είναι ανύπαρκτη και η ομορφιά υποκειμενική.

 Η περίοδος του «μικρομέγαλου»

Όταν είναι μικρή και φοράει τα τακούνια σου ή παίρνει το κραγιόν σου και βάφει… όλο της το πρόσωπο είναι-ας το παραδεχτούμε- το λιγότερο… χαριτωμένη. Μια μικρή εκδοχή του εαυτού σου που ενώ προσπαθεί να σου μοιάσει σε εμφάνιση και συμπεριφορά παραμένει να είναι ένα παιδί. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο οξύμωρο από το να βλέπεις την 10χρονη κόρη σου να παίζει με τα κουκλάκια της και να φοράει τις πέρλες και το φουλάρι σου. Καθώς μεγαλώνει και μπαίνει στην εφηβεία αυτή η «βιασύνη» του θέλω-να-γίνω-μεγάλη θα γίνεται πιο έντονη και ίσως, να είναι ο πρόδρομος των πρώτων σας καυγάδων. Μπορεί να ξεκινήσει από μια «μόδα» που ακολουθούν όλες της οι φίλες, και εσύ δεν συμφωνείς ή από το να θέλει να βάψει τα μαλλιά της. Για να αποφύγεις τέτοιου είδους εντάσεις, φρόντισε να της δείξεις ότι κάθε πράγμα έρχεται στην ηλικία του. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι να απολαμβάνει την ηλικία και τη νιότη της.

Η περίοδος του πρώτου έρωτα
Δεν χρειάζεται να στο πει για να το καταλάβεις, αρκεί να την παρατηρήσεις. Η κόρη σου ζει τον πρώτο της έρωτα και εσύ μία ακόμη ανησυχία. Eίναι η περίοδος που θα συνειδητοποιήσεις ότι το κοριτσάκι σου μεγαλώνει και σιγά-σιγά «φεύγει» από την προστασία σου. Θα ερωτευτεί, θα απογοητευτεί και θα νιώσει μια πληθώρα συναισθημάτων σε αυτήν την τρυφερή ηλικία. Το μόνο που θέλει από σένα είναι να είσαι δίπλα της και να τη στηρίζεις με τις συμβουλές και την κατανόησή σου. Ακόμη κι αν φοβάσαι ή νιώθεις ότι είναι πολύ μικρή για έρωτες, προσπάθησε να μπεις στη θέση της, χωρίς να βάζεις «πρέπει» και «δεν πρέπει» στα συναισθήματά της, έτσι ώστε να ξέρει ότι οποιαδήποτε έγνοια και αν έχει, θα μπορεί να την μοιραστεί με τη μαμά της.

Μπορεί να είναι μια σχέση που θα περάσει από πολλά κύματα, όμως, ο δεσμός μάνας κόρης είναι πολύ ισχυρός και όπως λέει και μία ψυχή «Είστε κι οι δυο μαζί παλεύοντας στον ίδιο στίβο –αυτόν της μητρότητας και της ενηλικίωσης».


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!