5 πράγματα που πρέπει να μάθετε πριν φύγετε από το μαιευτήριο με το μωρό!
5 πράγματα που πρέπει να μάθετε πριν φύγετε από το μαιευτήριο με το μωρό!


«Συγχαρητήρια, γίνατε μητέρα»! Αυτές είναι μερικές λέξεις που πολλές γυναίκες ονειρεύονται να ακούσουν όλη τους την ζωή. Και ναι φτάνει εκείνη η μαγική στιγμή που φτάνετε στο μαιευτήριο, αφού έχετε περάσει άπειρες ώρες μπροστά από τον υπολογιστή να χαζεύετε sites για μαμάδες, έχετε διαβάσει βιβλιοθήκες με βιβλία που μιλούν για την μητρότητα και τα νεογέννητα μωρά και έχετε ακούσει συμβουλές από όλες σας τις φίλες που είναι ήδη μαμάδες. Και όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα, αφού όποια πληροφορία και να έχετε μπορεί να σας βοηθήσει σε ανύποπτο χρόνο. Αυτό που δεν γνωρίζετε όμως είναι πως άλλο είναι η θεωρία και άλλο η πράξη. Στην πράξη είναι όλα διαφορετικά, αφού έχετε στην αγκαλιά σας ένα πλασματάκι, το οποίο εξαρτάται εξ΄ολοκλήρου από εσάς. Έτσι για να είστε έτοιμες θεωρητικά και πρακτικά πριν φύγετε από το μαιευτήριο θα πρέπει να έχετε μάθει κάποιες τεχνικές που θα σας λύσουν τα χέρια στο σπίτι.

Πως θα τυλίγετε το μωράκι
Ίσως είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε ιδίως τον πρώτο καιρό. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Τα μωρά έχουν περάσει 9 ολόκληρους μήνες σε ένα πολύ μικρό, ζεστό περιβάλλον, στο οποίο ένιωθαν την απόλυτη ασφάλεια, έτσι λατρεύουν την αίσθηση να είναι τυλιγμένα μέσα σε κουβέρτες. Η σωστή τεχνική βέβαια του τυλίγματος είναι μία πραγματική πρόκληση για τις νέες μαμάδες. Αν η κουβέρτα είναι τυλιγμένη πολύ χαλαρά το μωρό θα ξεφύγει, ενώ αν είναι υπερβολικά στενή το μωρό θα νιώθει πολύ άβολα και δεν θα μπορεί να ηρεμήσει. Την λύση θα σας προσφέρουν οι νοσοκόμες του μαιευτηρίου. Μπορείτε να τις ρωτήσετε, να εκφράσετε τις απορίες σας και να τις παρατηρείτε κάθε φορά που τυλίγουν το μωράκι σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την σύριγγα
Κατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών, τα μωρά μπορούν να παράγουν πολλά υγρά στο στόμα τους και δεν είναι σε θέση να καθαριστούν από μόνα τους. Ευτυχώς υπάρχει ένα αντικείμενο, το οποίο μοιάζει με σύριγγα και θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το μωρό σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε την σύριγγα στο στόμα του μωρού σας πιέζοντας τα μάγουλα του προς τα έξω, ώστε να καταφέρετε να τραβήξετε τα περιττά υγρά. Σταματήστε μόλις δείτε πως το στόμα του μωρού είναι καθαρό. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο όσο βρίσκεστε στο νοσοκομείο, αλλά είναι πολύ πιθανόν να συμβεί και όταν θα έχετε πάει σπίτι σας συνεπώς καλό είναι να το γνωρίζετε και να ανακουφίσετε το μωρό σας.

Πώς να αλλάζετε πάνα
Αυτό και αν είναι πολύ σημαντικό. Είπαμε πλέον έχετε ένα μωράκι που εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από εσάς. Πολλοί γονείς μέχρι να αποκτήσουν το δικό τους μωρό δεν έχουν αλλάξει ούτε μία φορά πάνα στην ζωή τους. Έτσι καταλήγουν να πανικοβάλλονται. Μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά τα πάντα είναι θέμα εξάσκησης. Και πάλι θα πρέπει να συμβουλευτείτε μία νοσοκόμα ή κάποιον δικό σας άνθρωπο που να γνωρίζει. Μόλις μάθετε την τεχνική θα σας φαίνεται παιχνιδάκι.

Πώς να βοηθάτε το μωρό σας να ρευτεί
Ανεξαρτήτου διατροφής, το ρέψιμο είναι θέμα υγείας. Τα δύσκολα ξεκινούν μόλις αντικρίσετε το νεογέννητο μωρό σας, το οποίο σας φαίνεται τόσο μικρό και εύθραυστο, που φοβάστε μην το τραυματίσετε. Τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό τείνουν να απορροφούν περισσότερο αέρα από το μπουκάλι, γι 'αυτό πρέπει πάντα να ρεύονται. Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να απελευθερώνουν λιγότερα αέρια με το ρέψιμο, αλλά και πάλι θα πρέπει να τα βοηθάτε. Ζητήστε από την νοσοκόμα να σας δείξει πως πρέπει να κρατήσετε το μωρό σας, που πρέπει να στηριχτεί το πηγούνι του και πως πρέπει να το χτυπήσετε στην πλάτη.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το κάθισμα του αυτοκινήτου
Αυτό είναι κάτι που όλοι οι μελλοντικοί γονείς οφείλουν να γνωρίζουν, καθώς τα περισσότερα μαιευτήρια και οι γιατροί δεν θα σας επιτρέψουν να βάλετε το νεογέννητο μωρό σας στο αυτοκίνητο αν δεν έχετε τοποθετήσει με τον σωστό τρόπο το κάθισμα. Θα πρέπει να τοποθετήσετε το μωρό σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ακουμπά τίποτα στο πηγούνι του, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού. Επίσης δεν θα πρέπει να φοράτε στο μωρό πολλά ρούχα, επειδή θέλουμε οι ιμάντες του καθίσματος να εφαρμόζουν όσο γίνεται καλύτερα επάνω στο σώμα του μωρού. Βεβαιωθείτε πως οι ιμάντες είναι τόσο στενοί που μόνο τα δάχτυλα σας χωρούν να περάσουν.

Πηγή: all4mama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!