5+1 τρόποι για να αυξηθεί η ανδρική γονιμότητα
5+1 τρόποι για να αυξηθεί η ανδρική γονιμότητα


Εκατομμύρια άτομα παλεύουν με την υπογονιμότητα, με μερικά να έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και/ή μη φυσιολογική παραγωγή. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να ενισχύσετε την ανδρική γονιμότητα.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τη σύλληψη κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται. Η υπογονιμότητα είναι αρκετά συχνή. Επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας, εισοδήματος και φύλου.

Αλλά εάν αντιμετωπίζετε ανδρική υπογονιμότητα - η οποία συνήθως προκαλείται από χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή/και χαμηλή παραγωγή σπέρματος - υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας και τρόποι για να βελτιώσετε τις πιθανότητες σύλληψης.

Δείτε μερικές παρακάτω:

Τρώτε περισσότερα τρόφιμα με φυλλικό οξύ
Το φολικό οξύ δεν είναι σημαντικό μόνο για τις έγκυες. Και οι δύο σύντροφοι μπορούν να ωφεληθούν από αυτή τη βιταμίνη. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ διαπίστωσε ότι όσοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα φολικού οξέος στη διατροφή τους είχαν υψηλότερο ποσοστό μη φυσιολογικών χρωμοσωμάτων στο σπέρμα τους. Όταν το σπέρμα με μη φυσιολογικά χρωμοσώματα γονιμοποιήσει ένα ωάριο, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή γενετικές ανωμαλίες. (Περισσότερες από τις μισές αποβολές του πρώτου τριμήνου προκαλούνται από χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο)

Πώς μπορείτε λοιπόν να προσθέσετε φολικό οξύ στη διατροφή σας; Ενώ τα συμπληρώματα είναι μια επιλογή, η προσθήκη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, όπως φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, εσπεριδοειδή, ψωμιά και ζυμαρικά εμπλουτισμένα σε φυλλικό οξύ, είναι η καλύτερη που θα κάνετε.


Κοιμηθείτε αρκετά
Σε μια μελέτη του 2019, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία συσχέτισαν τις ώρες ύπνου (όταν κοιμάται κάποιος νωρίς) με τη βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος. Το κλειδί φαίνεται να βρίσκεται στον ύπνο πριν τις 22:30.

Ξεκινήστε να παίρνετε ένα συμπλήρωμα ανδρικής γονιμότητας
Ξεκινήστε να λαμβάνετε συμπληρώματα γονιμότητας έξι μήνες πριν από τη σύλληψη για να δημιουργήσετε σπέρμα υγιές, δυνατό και αρκετά κινητικό, προτείνει η Sherry Ross, M.D., Ob-Gyn. Τα συμπληρώματα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο. «Ο ψευδάργυρος είναι χρήσιμος στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης. Το σελήνιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και βελτιώνει τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στο να είσαι ο πιο υγιής εαυτός σου όταν προσπαθείς να γίνεις γονιός!».

Περιορίστε το αλκοόλ
Αν και δεν χρειάζεται να το εγκαταλείψετε εντελώς, είναι καλή ιδέα να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ εάν προσπαθείτε γίνετε πατέρας. Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την παραγωγή σπέρματος και προκαλεί ανωμαλίες του σπέρματος. Ο Δρ Kavic λέει ότι ένα έως δύο ποτά την ημέρα είναι εντάξει.

Μειώστε την καφεΐνη για να αυξήσετε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων
Μελέτη σε Δανούς έδειξε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε ελαφρώς σε άνδρες που κατανάλωναν υψηλές δόσεις αναψυκτικών και/ή καφεΐνης.

Φάτε περισσότερα καρύδια
Τον Οκτώβριο του 2013, το Biology of Reproduction Papers-in-Press δημοσίευσε έρευνα που υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ των καρυδιών και της γονιμότητας. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 75 γραμμαρίων καρυδιών καθημερινά βρέθηκε ότι βελτιώνει τη «ζωτικότητα, την κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματος»—ίσως λόγω των αντιοξειδωτικών, των μικροθρεπτικών συστατικών και του άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) που βρίσκονται στα καρύδια. Η έρευνα διεξήχθη σε υγιείς άνδρες ηλικίας μεταξύ 21 και 35 ετών.

Πηγή: Mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!