Ο ποιοτικός χρόνος του μπαμπά με το παιδί
Ο ποιοτικός χρόνος του μπαμπά με το παιδί


Πατέρας, μπαμπάς μια λέξη τόσο πλούσια μέσα στην απλότητά της… Η σχέση πατέρα παιδιού είναι μία σχέση που χτίζεται, καλλιεργείται, κερδίζεται και αναπτύσσεται με το πέρασμα του χρόνου. Από την πρώτη σύνδεση, μέσω του ήχου της φωνής του, στην κοιλιά της μαμάς, μέχρι την καθημερινή επαφή του με το παιδί ένας πατέρας μπορεί να χτίσει τα θεμέλια μιας υγιούς σχέσης. Θεμέλια που σαν σωστός «μάστορας» πρέπει να φροντίζει και να «συντηρεί» ώστε να είναι πάντα «συμπαγή» και «ακλόνητα». Και σε αυτό συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι αλληλεπιδράσεις «υψηλής ποιότητας». Οι μικρές «πινελιές», δηλαδή, που μπορείτε να «βάλετε» όταν φροντίζετε τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού κάνοντας την κάθε στιγμή πιο ξεχωριστή.

Μην φοβάστε να μιλάτε

Το να αφιερώνετε χρόνο και να μιλάτε στα παιδιά σας, σας φέρνει εκτός των άλλων και πιο κοντά τους συναισθηματικά. Πείτε τους ιστορίες είτε είναι αληθινές, είτε παραμύθια είτε τις σκαρφιστήκατε εκείνη την στιγμή. Όταν σας ακούνε τα βοηθά να μάθουν πράγματα ακόμα και αν είναι πολύ μωρά για να καταλάβουν όλα όσα τους λέτε.

Διαβάστε παραμύθια

Η ανάγνωση παραμυθιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο παρέα. Εκτός του συναισθηματικού δεσμού που αναπτύσσεται ταυτόχρονα το παιδί ασκεί την λεκτική του επικοινωνία. Παράλληλα αναπτύσσεται ο εγκέφαλός του μέσω της σκέψης και του μηχανισμού της θύμησης.

Λύστε απορίες

Αφιερώστε λίγο χρόνο και λύστε του ό,τι απορίες έχει. Απαντήστε στις ερωτήσεις που σας κάνει και επισημάνετέ του πράγματα που αξίζει να προσέχει ή να θυμάται. Οι στιγμές, που το παιδί σας έχει την προσοχή σας σε αποκλειστικότητα, είναι πραγματικά χρυσός για εκείνο. Σταματώντας αυτό που κάνετε και δίνοντάς του την προσοχή που χρειάζεται, εκτός από το ότι απαντώνται τα ερωτήματά του, αναπτύσσεται σημαντικά και η αυτοεκτίμησή του.

Το πατρικό πρότυπο

Το παιδί μαθαίνει πώς να αλληλοεπιδρά με άλλους ανθρώπους μέσα από τις αλληλεπιδράσεις του μαζί σας. Είναι φυσικό ότι κάθε γονιός πρέπει να λέει «όχι» και «μη» μερικές φορές. Ακόμα και αυτές οι στιγμές είναι στιγμές μάθησης. Όμως η συμπεριφορά σας γενικά είναι το πιο ξεκάθαρο, υποσυνείδητο, μήνυμα σχετικά με το τι είναι αποδεκτό από εσάς και με το ποιες είναι οι αξίες σας. Καλό είναι λοιπόν να συνεχιστεί αυτό το πρότυπο ευγένειας και να μην ξεχνάτε να το επαινείται όταν κάνει κάτι καλό.

Επιλογές όχι «διαταγές»

Σκεφτείτε απλά ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της φράσης «Φόρεσε την μπλούζα σου τώρα.». Ένα παιδί όταν του δίνονται συνεχώς εντολές και όχι η δυνατότητα επιλογών νιώθει, σε μεγάλο βαθμό ότι δεν το υπολογίζετε, ότι δεν λαμβάνετε υπόψιν την γνώμη του, ενώ ταυτόχρονα του δημιουργείται εκνευρισμός. Και ενώ οι εντολές είναι σημαντικό να υπάρχουν, σε περιπτώσεις υγείας ή ασφάλειας, πώς μπορούν να αποφευχθούν τις άλλες φορές; Μπορεί να σας φανεί αρκετά βοηθητικός ο μηχανισμός των δύο επιλογών. Έτσι αν πρέπει να ντυθεί και, για κάποιο λόγο, αρνείται, μπορείτε να του πείτε «Τώρα χρειάζεται να ντυθείς. Θες να φορέσεις το πράσινο ή το μπλε μπλουζάκι;» ή «Χρειάζεται να ντυθείς. Θα ντυθείς τώρα ή θες να βάλουμε χρονόμετρο σε πέντε λεπτά;».

Με μικρές δόσεις χιούμορ

Χρησιμοποιείστε μικρές δόσεις χιούμορ όταν διαβάζετε, όταν εξηγείτε πράγματα και γενικά στην καθημερινότητά σας. Μην ξεχνάτε ότι η αίσθηση του χιούμορ είναι αφενός ένδειξη υψηλής νοημοσύνης αλλά και κάτι που κληροδοτείται, περνάει από γενιά σε γενιά χτίζοντας γερά θεμέλια μέσα στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!