Από τι κινδυνεύουν οι νέοι μπαμπάδες;
Από τι κινδυνεύουν οι νέοι μπαμπάδες;


Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το άγχος γύρω από την άφιξη ενός νέου μωρού για τους άντρες, είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της επιλόχειας κατάθλιψης για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια ψυχικής υγείας Δρ Λιάνα Λιτς, το άγχος πριν και μετά την άφιξη ενός παιδιού, είναι εξίσου διαδεδομένο όπως η κατάθλιψη και πλήττει περίπου έναν στους δέκα άνδρες, όσο το ήμισυ του ποσοστού των γυναικών.

«Οι άνδρες μπορεί να νιώθουν ότι δεν τους αφορά η διαδικασία, επειδή η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη μητέρα», είπε η Δρ Λιτς.

«Αυτή η αίσθηση, μπορεί να περιπλέξει το πρόβλημα τους. Δε ζητούν βοήθεια, επειδή νομίζουν ότι δεν αφορά τόσο πολύ τους ίδιους». Οι αιτίες του άγχους και της κατάθλιψης που σχετίζονται με την άφιξη ενός νέου μωρού δεν είναι επαρκώς κατανοητοί. Ενώ τα αποτελέσματα από μεμονωμένες μελέτες ποικίλουν, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ένα ποσοστό πάνω από 20% των γονέων, υποφέρει από άγχος ή κατάθλιψη.

«H απόκτηση ενός νέου μωρού, είναι μια εποχή μεγάλης προσαρμογής για πολλούς γονείς, και είναι φυσιολογικό να είναι νευρικοί, αλλά το άγχος μπορεί να γίνει ένα πρόβλημα όταν επιμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα και παρεμβαίνει στις καθημερινές λειτουργίες», είπε η Δρ Λιτς. Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα ανησυχίας ή αίσθημα έντασης για μεγάλο μέρος του χρόνου, ευερεθιστότητα και φόβους για την ασφάλεια του μωρού. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, εφίδρωση, κακό ύπνο και κακή όρεξη.

Πηγή: www.psychologynow.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!