Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης των... μπαμπάδων!
Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης των... μπαμπάδων!


Εάν νομίζετε ότι μόνο οι μέλλουσες μαμάδες βιώνουν αλλαγές, σωματικές και ψυχολογικές, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάνετε λάθος. Ο μέλλοντας μπαμπάς είναι επίσης πιθανό να εμφανίσει συμπτώματα όπως αύξηση του σωματικού του βάρους, άγχος, δυσκολία στον ύπνο ή ακόμα και «πονάκια», κάτι το οποίο επιστημονικά ονομάζεται σύνδρομο Couvade.

Εάν λοιπόν σας φαίνεται περίεργο που ο σύντροφός σας παίρνει κι εκείνος βάρος μαζί σας όσο η εγκυμοσύνη προχωρά, ιδού ο λόγος.

Αίτια
Οι περισσότεροι ειδικοί στις μέρες μας θεωρούν ότι το σύνδρομο Couvade προκύπτει από την ανάγκη του πατέρα να νιώσει συμμέτοχος στην κυοφορία και τον τοκετό. Τα ακριβή αίτια που το προκαλούν παραμένουν άγνωστα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο ενδέχεται να είναι μία σωματοποιημένη έκφραση του άγχους που έχει ο μέλλοντας μπαμπάς για τον επικείμενο ερχομό του μωρού και τις αλλαγές που αυτός συνεπάγεται.

Έρευνες δείχνουν,επίσης, ότι άνδρες που μεγάλωσαν χωρίς τους μπαμπάδες τους και άντρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα υπογονιμότητας εμφάνισαν περισσότερα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, το σύνδρομο Couvade δεν έχει συσχετιστεί με κάποιο πρόβλημα υγείας και μπορεί να εμφανιστεί στον οποιοδήποτε άντρα όταν η σύντροφός του είναι έγκυος.

Τα συμπτώματα ξεκινούν σε κάποιες περιπτώσεις ήδη από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης και συνήθως γίνονται πιο έντονα στο τέλος του τρίτου τριμήνου, λίγο πριν τον τοκετό.

Σύνδρομο Couvade – Τα συμπτώματα

Στο σύνδρομο Couvade, o μπαμπάς μιμείται -άθελά του βέβαια- τα συμπτώματα της εγκύου. Παρόλο που δεν προκαλούνται από παθολογικά αίτια, τα συμπτώματα αυτά συνήθως εξαφανίζονται μετά τον τοκετό. Τα πιο συνήθη είναι τα εξής:

Δυσπεψία
Αυξημένη όρεξη για φαγητό ή και το αντίθετο
Αύξηση σωματικού βάρους
Τάση για εμετό
Διάρροια
Δυσκοιλιότητα
Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς
Φούσκωμα
Κράμπες στα πόδια
Πονοκέφαλος
Πονόδοντος
Συχνοουρία

Τα ψυχολογικά συμπτώματα είναι η κούραση, η δυσκολία στον ύπνο, το άγχος και η μειωμένη λίμπιντο.

Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!