Η συνδρομή του μπαμπά στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης
Η συνδρομή του μπαμπά στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης


Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια μορφή κατάθλιψης, που εμφανίζεται στις γυναίκες μετά τον τοκετό. Αφορά περίπου μία στις δέκα μανούλες και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μοιραία αποτελέσματα.

Οι περισσότερες γυναίκες μετά τον τοκετό βιώνουν μια κατάσταση άγχους και αγωνίας σχετικά με το αν θα τα καταφέρουν στον καινούριο τους ρόλο, γι’ αυτό καλό θα είναι να γίνεται ένας διαχωρισμός ανάμεσα στην απλή επιλόχεια θλίψη, που συνήθως διαρκεί λίγες εβδομάδες και έχει ήπια συμπτώματα και στην επιλόχεια κατάθλιψη, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο μετά τον τοκετό και φυσικά είναι πιο βαριάς μορφής.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων, μπορεί και πρέπει να παίξει ο σύντροφος της γυναίκας. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί μια γυναίκα που μόλις γέννησε, αντί να πετά στον ουρανό, είναι τόσο δυστυχισμένη, οφείλει να σταθεί στο πλάι της και να τη βοηθήσει, με όποιο τρόπο μπορεί.

-Δείξτε έμπρακτα στη σύντροφο σας ότι καταλαβαίνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
-Μην υποτιμάτε τα συναισθήματα της και μην της λέτε συνέχεια πως θα πρέπει να νιώθει κανονικά ή πόσο λάθος κάνει που αισθάνεται έτσι.
-Ενθαρρύνετε την να σας μιλήσει και, αν δεν μπορεί να ανοιχτεί σε εσάς, προτρέψτε την να μιλήσει σε κάποια φίλη της.
-Ακούστε την με προσοχή, χωρίς να την διακόπτετε. Είναι σημαντικό να γνωρίζει πώς είστε εκεί, χωρίς να την επικρίνετε.
-Βοηθήστε την να κάνει πράγματα που την ευχαριστούν, π.χ. γυμναστική.
-Συμμετέχετε ενεργά στη φροντίδα του μωρού και στις δουλειές του σπιτιού.
-Εστιάστε στο ότι σύντομα όλα αυτά θα περάσουν και θα νιώσει πάλι καλά.

Αν παρ’ όλα αυτά βλέπετε ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται, ενθαρρύνετε την σύντροφο σας να ζητήσει την βοήθεια κάποιου ειδικού.

Πηγή mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!