Ένα νέο τεστ για τη γονιμότητα του άντρα
Ένα νέο τεστ για τη γονιμότητα του άντρα


Η υπογονιμότητα αρκετές φορές θεωρείται γυναικείο πρόβλημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε ένα στα δύο υπογόνιμα ζευγάρια, παίζει ρόλο ο ανδρικός παράγοντας. Περίπου 15% των ζευγαριών παγκοσμίως είναι υπογόνιμα.

Ένα νέο τεστ γονιμότητας για άνδρες, που βασίστηκε σε μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell, θα μπορούσε να διαγνώσει ποιοι άνδρες χρειάζονται θεραπεία υπογονιμότητας, αλλά και ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να αποκτήσει παιδί ένα ζευγάρι.

Το τεστ, που ονομάζεται Cap-Score έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη γονιμότητα του άνδρα, τις οποίες δεν είχε στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Δρ. Αλεξάντερ Τράβις, καθηγητή αναπαραγωγικής βιολογίας στο Baker Institute for Animal Health και εφευρέτη του τεστ.

"Οι γιατροί μπορούν να συζητούν τα αποτελέσματα του τεστ με το ζευγάρι και να τους βοηθήσουν να επιλέξουν την εξατομικευμένη κατάλληλη θεραπεία, για να γίνει η προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης, ενώ βοηθά και στους τρόπους βελτίωσης της γονιμότητας του άνδρα”, είπε ο Δρ. Τράβις.

Το τεστ Cap-Score εγκρίθηκε ήδη για χρήση από ιατρούς και στις 50 αμερικανικές πολιτείες. Το Cap-Score ποσοτικοποιεί την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να ενεργοποιηθούν (capacitation), διαδικασία που επιτρέπει στο σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο. Μόνο τα σπερματοζωάρια που ενεργοποιούνται μπορούν να γονιμοποιήσουν.

Οι παραδοσιακές εξετάσεις για την ανδρική γονιμότητα, βασίζονται κυρίως στην ανάλυση του σπέρματος, η οποία με απλά λόγια, μετρά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και αξιολογεί εάν κολυμπούν φυσιολογικά και εάν έχουν φυσιολογικό σχήμα.

"Η γονιμότητα ενός άνδρα έχει επίπεδα. Εφόσον ένας άνδρας παράγει σπερματοζωάρια που κολυμπάνε, έχει κάποιο επίπεδο γονιμότητας. . Αλλά η ικανότητα αυτών των σπερματοζωαρίων να γονιμοποιήσουν το ωάριο είναι αυτή που επηρεάζει τις πιθανότητες να υπάρξει εγκυμοσύνη”, είπε ο Δρ. Τράβις.

Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία έξι κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις γεννήσεις μωρών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το "Cap-Score” φάνηκε αξιόπιστο στις προβλέψεις του για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες της συντρόφου κι αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι πολύ σημαντική η ηλικία της γυναίκας για τη γονιμότητα ενός ζευγαριού. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ανδρική γονιμότητα έχει ρόλο-κλειδί στις πιθανότητες να γίνει σύλληψη, ακόμα κι αν προσπαθούν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία”, είπε ο Δρ. Τράβις.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τα αποτελέσματα του Cap-Score περισσοτέρων από 2.000 άνδρων που είχαν κάνει εξετάσεις γονιμότητας σε 22 κλινικές, με τα αποτελέσματα μιας ομάδας ελέγχου γόνιμων ανδρών που η σύντροφός τους είτε ήταν έγκυος, είτε είχε γεννήσει πρόσφατα το μωρό τους.

Τα αποτελέσματα των γόνιμων ανδρών έδειξαν μία στατιστικά αναμενόμενη καμπύλη. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών που έκαναν εξετάσεις για υπογονιμότητα, είχαν χαμηλότερη βαθμολογία από το μέσο όρο των γόνιμων ανδρών.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ των παραδοσιακών αποτελεσμάτων ανάλυσης σπέρματος και των αποτελεσμάτων του Cap-Score που έδειξαν μειωμένη ενεργοποίηση των σπερματοζωαρίων.

"Οι άνδρες συχνά θεωρούνται γόνιμοι αν έχουν αρκετά φυσιολογικά σπερματοζωάρια που κολυμπούν. Διαπιστώσαμε όμως, ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ανδρών που είχαν χαμηλό Cap-Score, είχαν φυσιολογικές παραμέτρους στην παραδοσιακή ανάλυση σπέρματος”, είπε ο Δρ. Τράβις.

Η άποψή μου
Πολλές περιπτώσεις, ανδρικής υπογονιμότητας παραμένουν ανεξήγητες λόγω έλλειψης διαγνωστικών εξετάσεων για τους άνδρες. Αυτό πολλές φορές οδηγεί σε πολύπλοκες εξετάσεις για τη γυναίκα, οι οποίες μέχρι τώρα είναι απαραίτητες για να βρεθεί η αιτία της υπογονιμότητας του ζευγαριού.

Οι σημαντικές πληροφορίες που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, μπορεί να διευκολύνουν και να επιταχύνουν τη διάγνωση των αιτίων της υπογονιμότητας του συγκεκριμένου ζευγαριού. Κατά αυτό τον τρόπο, θα αποφευχθεί σωματική, ψυχολογική και οικονομική ταλαιπωρία για το ζευγάρι.

Το νέο τεστ, θα ανιχνεύσει τα ζευγάρια που έχουν πιθανότητα να συλλάβουν φυσιολογικά, καθώς κι εκείνα τα οποία θα χρειαστούν βοήθεια με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επίσης, θα μας υποδείξει τις απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες του άντρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμοποιητική δυνατότητα του σπέρματος, παραδείγματος χάριν αλλαγή της διατροφής, το χάσιμο βάρους, το κόψιμο του τσιγάρου και του αλκοόλ.


Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πηγή: Capital.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!