Η έμπρακτη στήριξη του μπαμπά στο παιδί του
Η έμπρακτη στήριξη του μπαμπά στο παιδί του


Τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες περνούν λιγότερο χρόνο με τα παιδιά τους κατά την εφηβεία καθώς οι έφηβοι αποκτούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Ωστόσο, οι αλλαγές στις σχέσεις μπαμπά και παιδιού μπορούν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους σύνδεσης. Για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν δραστηριότητες που απολαμβάνουν εξίσου και οι δύο, όπως να πάνε στον κινηματογράφο ή να γυμναστούν μαζί. Ο ρόλος του μπαμπά εξακολουθεί να είναι σημαντικός, όπως και όταν το παιδί ήταν μικρό.

Οι οικογενειακές ισορροπίες αλλάζουν καθώς το παιδί οδεύει προς στα εφηβικά χρόνια και ο μπαμπάς θα πρέπει να αφήσει χώρο για τις φιλίες και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα του παιδιού, ελέγχοντας παράλληλα με διακριτικό τρόπο τις επιλογές του με απώτερο σκοπό το παιδί να παραμένει ασφαλές και να μην εκτίθεται σε κινδύνους. Οι γονείς είναι αυτοί που δίνουν στους εφήβους την αγάπη και τη σταθερότητα που χρειάζονται όταν αλλάζουν πολλά άλλα πράγματα στη ζωή τους, από το σώμα τους μέχρι τα ενδιαφέροντά τους.

Πώς θα δημιουργήσει ο μπαμπάς μια δυνατή σχέση με το έφηβο παιδί του

*Απλά με το να είναι παρών. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι γονείς είναι παρόντες, τα έφηβα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Δεν χρειάζεται ο μπαμπάς να περνάει συνέχεια χρόνο με το παιδί, αφού συνήθως οι έφηβοι απομακρύνονται κάπως. Το παιδί θα επωφεληθεί απλώς από το να γνωρίζει ότι ο μπαμπάς του είναι εκεί όταν τον χρειάζεται.

*Δίνοντας το καλό παράδειγμα. Είναι γνωστό ότι οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους. Ένας μπαμπάς που έχει μια υγιή σχέση με τη σύντροφό του και συμπεριφέρεται με σεβασμό στους γύρω του, δίνει το καλό παράδειγμα στο έφηβο παιδί του.

*Διασκεδάζοντας μαζί του. Η σχέση γονιών και εφήβου δοκιμάζεται… σε καθημερινή βάση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο μπαμπάς να φροντίζει να περνάει χρόνο με το παιδί διασκεδάζοντας. Αυτό θα ανανεώσει τη σχέση μεταξύ τους και θα βοηθήσει στο να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Αρκεί να βρουν ένα χόμπι που απολαμβάνουν και οι δύο: βόλτα με ποδήλατο, μπάσκετ, κινηματογράφος ή επιτραπέζιο παιχνίδι. Οι επιλογές είναι αμέτρητες.

*Μέσω της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού. Η χρήση δεξιοτήτων διαπραγμάτευσης και ο συμβιβασμός όταν αυτό είναι εφικτό θα βοηθήσουν τον μπαμπά να έχει μια καλή σχέση με το παιδί. Αυτός είναι επίσης ένας καλός τρόπος να διδάξει ο μπαμπάς στο παιδί τον ενήλικο τρόπο επικοινωνίας.

*Λέγοντας ιστορίες. Τα παιδιά έχουν την εντύπωση ότι οι γονείς τους ήταν πάντα οι ίδιοι και δεν σκέφτονται ότι και εκείνοι έχουν υπάρξει νέοι. Ο μπαμπάς μπορεί να τραβήξει την προσοχή του παιδιού λέγοντας μια ιστορία από το παρελθόν του: ένα μακρινό ταξίδι, μια αθλητική επιτυχία, ένα ακαδημαϊκό επίτευγμα σίγουρα θα φέρουν τον μπαμπά πιο κοντά στο παιδί.

*Δείχνοντας την αγάπη του. Μπορεί οι περισσότεροι έφηβοι να φαίνονται σκληροί και απόμακροι, όμως ποτέ δεν είναι μεγάλοι για μια αγκαλιά, ακόμα κι αν λένε ότι τη βρίσκουν ενοχλητική.

*Γνωρίζοντας τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Μια καλή ευκαιρία για να δεθεί ο μπαμπάς με τον έφηβο είναι αφήνοντάς τον να του δείξει κάτι στο οποίο είναι καλός. Μπορεί να είναι ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, ένα άθλημα ή ένα μουσικό όργανο.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!