5 tips για... καλούς μπαμπάδες
5 tips για... καλούς μπαμπάδες


Ίσως δεν έχετε κρατήσει ποτέ ξανά ένα μωρό στην αγκαλιά σας και φοβάστε ότι η πατρότητα μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για εσάς. Ίσως πάλι διστάζετε να αντικαταστήσετε τα ποτά μετά το γραφείο με το άλλαγμα πάνας. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι πίσω από τον φόβο και την ανασφάλειά σας σχετικά με την πατρότητα, αν έχετε κατά νου τις παρακάτω αρχές, σίγουρα θα γίνετε ένας υπέροχος μπαμπάς.

Προσαρμόστε τη ρουτίνα σας στη νέα πραγματικότητα

Το να αφήσετε πίσω σας μερικές συνήθειες που είχατε μέχρι πρότινος είναι το πρώτο βήμα για να γίνετε ένας καλός μπαμπάς. Δεν εννοούμε να σταματήσετε να βλέπετε τους φίλους σας ή να ξεχάσετε την κοινωνική σας ζωή, ωστόσο ειδικά όταν το παιδί σας είναι μωρό, η οικογένειά σας πρέπει να έρχεται πάντα πρώτη. Μην ξεχνάτε άλλωστε πόσες αλλαγές έχει βιώσει η σύντροφός σας το τελευταίο διάστημα και πόσο έχει κουραστεί σωματικά και ψυχολογικά . Γι’ αυτό λοιπόν μη λειτουργείτε ως επικουρικός γονέας και βοηθήστε την πρακτικά, συμμετέχοντας στις δουλειές του σπιτιού και στη φροντίδα του μωρού.

Γίνετε ένα καλό πρότυπο για τα παιδιά σας

Μία από τις σημαντικότερες δουλειές σας είναι η προστασία και η εκπαίδευση του παιδιού σας. Όταν το παιδί σας μεγαλώσει αρκετά για να καταλάβει τη σημασία του «ναι» και του «όχι», βεβαιωθείτε ότι αυτές οι λέξεις έχουν νόημα. Δεδομένου ότι οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους, φροντίστε να συμπεριφέρεστε όσο το δυνατόν καλύτερα μπροστά τους. Μάθετε στο παιδί σας να νοιάζεται για τους άλλους άνθρωπους και να σέβεται τη διαφορετικότητα, λειτουργώντας ο ίδιος ως παράδειγμα.

Φροντίστε τη σχέση με τη σύντροφό σας

Το να είστε καλός μπαμπάς δεν έχει να κάνει μόνο με το να κρατάτε το μωρό σωστά, να ξέρετε πώς θα το κάνετε να ρευτεί ή να είστε πρόθυμος να παίξετε με κούκλες. Το να είστε καλός μπαμπάς ξεκινά με το να είστε καλός σύζυγος και να συμμετέχετε σε ολόκληρη την προγεννητική διαδικασία. Με λίγα λόγια, αν θέλετε πραγματικά να είστε καλός μπαμπάς, βεβαιωθείτε αρχικά ότι είστε καλός σύζυγος. Αυτό σημαίνει το να σέβεστε και να στηρίζετε τη γυναίκα σας, καθώς και να εκτιμάτε ό, τι κάνει για την οικογένειά σας.

Δείξτε αγάπη στα παιδιά σας

Αν και τα μωρά δεν καταλαβαίνουν το νόημα της αγάπης, αναγνωρίζουν σίγουρα το συναίσθημα. Θυμηθείτε να αγκαλιάζετε και να φιλάτε συχνά τα παιδιά σας. Ποτέ δεν θα μετανιώσετε που είστε στοργικός με το παιδί σας, καθώς θα το βλέπετε να μεγαλώνει νιώθοντας ασφάλεια και αγάπη. Η τρυφερότητα του μπαμπά είναι απίστευτα ισχυρή, αφού στέλνει ένα μήνυμα στο παιδί σας που οι λέξεις δεν μπορούν πάντα να μεταφέρουν.

Απολαύστε τον χρόνο μαζί τους

Το μικρό σας δε νοιάζεται για το τι δουλειά κάνετε, πόσα λεφτά βγάζετε και τι αμάξι οδηγείτε. Στην πραγματικότητα, δεν κατανοοεί καν τη σημασία όλων αυτών. Το μόνο που θέλει το παιδί από εσάς είναι να περνάτε χρόνο μαζί. Θέλει την προσοχή σας, την άποψή σας, τη φροντίδα σας. Με λίγα λόγια, θέλει τον μπαμπά του. Όσο κουρασμένος κι αν είστε, φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο στο παιδί σας και να συμμετέχετε όσο πιο πολύ μπορείτε στην καθημερινότητά του.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!