Πώς επικοινωνούν με τα παιδιά οι μπαμπάδες που δουλεύουν πολύ;
Πώς επικοινωνούν με τα παιδιά οι μπαμπάδες  που δουλεύουν πολύ;


Αν και οι μπαμπάδες στις μέρες μας εμπλέκονται στην ανατροφή των παιδιών τους περισσότερο από ποτέ, ακόμη και τώρα είναι πιο συνηθισμένο να είναι εκείνοι που λείπουν τις πιο πολλές ώρες από το σπίτι, εξαιτίας της δουλειάς τους. Άλλωστε, εκτός των έμφυλων στερεοτύπων που συχνά κάνουν πολλούς άνδρες να θεωρούν ότι ο ρόλος τους στην οικογένεια είναι πολύ πιο… διακοσμητικός από της μαμάς, συχνά στη μέση μπαίνουν και άλλα, πρακτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, τις περισσότερες φορές οι εργοδότες δεν είναι εξίσου ευέλικτοι όταν οι άνδρες υπάλληλοί τους ζητούν γονική άδεια ή δείχνουν την πρόθεση να μειώσουν τις ώρες τους στο γραφείο για να αυξήσουν εκείνες με την οικογένειά τους.

Ο μπαμπάς δεν είναι γονιός – μπόνους
Τα παιδιά μας έχουν εξίσου μεγάλη ανάγκη και από τους δύο γονείς τους, ενώ – ευτυχώς – δεν είναι σε θέση να κάνουν ακόμη έμφυλους διαχωρισμούς. Προχωρώντας προς τη νηπιακή ηλικία, είναι πιθανό η απουσία του μπαμπά να αρχίσει να τα πληγώνει και να τους γεννά εύλογα ερωτήματα: Γιατί είναι πάντα η μαμά που με πηγαίνει στο πάρκο; Γιατί ο μπαμπάς δεν μπόρεσε να έρθει στη γιορτή του παιδικού σταθμού;

Τι μπορείτε να κάνετε
Κάντε τον χρόνο σας να μετρά
Ίσως δεν υπάρχει τρόπος να αυξήσετε τις ώρες που περνάτε με το παιδί, μπορείτε όμως να τις κάνετε να έχουν σημασία και βαρύτητα. Αφιερώστε χρόνο στο παιχνίδι μαζί του, ρωτήστε το για τη μέρα του και βεβαιωθείτε ότι θυμάστε λεπτομέρειες της καθημερινότητάς του, για να του δείξετε ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για εκείνο.

Συμπεριλάβετέ το
Αντίστοιχα, όταν ξεκινήσουμε και πάλι να βγαίνουμε και να ανταλλάσσουμε επισκέψεις, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μαζί σας το παιδί όσο συχνότερα γίνεται. Είναι βέβαιο πως κάποιες στιγμές η παρουσία του ενδέχεται να σας στερήσει κάποιο κομμάτι ξενοιασιάς, όμως θα αυξήσετε την αίσθηση ασφάλειας που νιώθει και θα το κάνετε να καταλάβει ότι απολαμβάνετε τον χρόνο μαζί σας και δεν θέλετε να το ξεφορτωθείτε.

Δημιουργήστε τελετουργικά
Υπάρχουν δραστηριότητες που ήδη κάνετε, οι οποίες μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ξεχωριστές αν γίνονται μαζί με το μικρό σας. Για παράδειγμα, αν συνηθίζετε να βλέπετε αθλητικούς αγώνες, τίποτα δεν σας εμποδίζει από το να το κάνετε μαζί με το παιδί. Απλώς προσέξτε το λεξιλόγιό σας.

Μείνετε δυο σας
Η σύνδεση με το παιδί δεν πραγματοποιείται μόνο μέσα από τις ευχάριστες στιγμές, αλλά και μέσα από την κοινή καθημερινότητα. Τις μέρες που έχετε το χρονικό περιθώριο, μείνετε μόνος μαζί του, ώστε να μπορέσει να πάρει μια “ανάσα” και η σύντροφός σας, βλέποντας αγαπημένα της πρόσωπα που πιθανώς δεν καταφέρνει να συναντήσει εξαιτίας της φροντίδας του παιδιού. Σίγουρα, οι πρώτες φορές θα είναι δύσκολες, όμως σταδιακά θα δείτε πως η σχέση σας θα γίνει πιο βαθιά και ουσιαστική.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!