Κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη σπέρματος;
Κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη σπέρματος;


Όσο πιο νωρίς ενδιαφερθείτε για τη γονιμότητά σας, τόσο λιγότερο άγχος θα έχετε καθώς περνούν τα χρόνια. Η διασφάλιση της γονιμότητας σε μεγαλύτερη ηλικία, στα υψηλά επίπεδα που χαρακτηρίζουν το σπέρμα ενός νεότερου άνδρα, αλλά και η η δυνατότητα να αποκτήσει παιδί με την ίδια ευκολία που θα μπορούσε νεαρή ηλικία, είναι ένας πολύ καλός λόγος για να προνοήσει κάποιος την κατάψυξη του σπέρματός του. Η κατάψυξη του σπέρματος ή κρυοσυντήρηση, είναι η διαδικασία συντήρησης των κυττάρων του σπέρματος για μεταγενέστερη χρήση. Η δυνατότητα συντήρησης και φύλαξης του σπέρματος πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1950, και στοχεύει να συντηρήσει τα κύτταρα του σπέρματος για μελλοντική χρήση, όσο ακόμα είναι γόνιμα.

Η κρυοσυντήρηση του σπέρματος ενδείκνυται σε άνδρες που:

πρόκειται να λάβουν θεραπεία για καρκίνο ή να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση προστάτη ή όρχεων, διαδικασίες οι οποίες μπορεί να βλάψουν την ποιότητα ή την παραγωγή του σπέρματος.
προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν αγγειεκτομή.
εξασκούν επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, με έκθεση σε χημικές ουσίες, ακτινοβολία ή υπερβολική θερμότητα και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα.
υποφέρουν από δυσλειτουργίες εκσπερμάτωσης.
παρουσιάζουν προοδευτική πτώση των παραμέτρων του σπέρματος.
επιθυμούν στειροποίηση με απολίνωση του σπερματικού πόρου.

Πώς γίνεται

Κάθε άνδρας που θέλει να δώσει σπέρμα, είτε για κρυοσυντήρηση είτε για οποιαδήποτε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, θα πρέπει προηγουμένως να έχει κάνει εξετάσεις αίματος για να ελεχθεί για τα εξής:

Ηπατίτιδα Β (HBsAG)
Ηπατίτιδα C (HCV)
AIDS (HIV I-II)
Σύφιλη (RPR)

Το σπέρμα που πρόκειται να καταψυχθεί μπορεί να προέρχεται είτε από εκσπερμάτωση, είτε από εκχύλιση μέσω χειρουργικής επέμβασης (επιδιδυμίδας, & δείγματα σπέρματος) από τους όρχεις, όταν η πρώτη περίπτωση δεν είναι εφικτή.

Σε κάθε περίπτωση θα δοθούν σαφείς οδηγίες από την κλινική που θα το αναλάβει.

Άλλος σημαντικός παράγοντας για τη μέγιστη αναπαραγωγική ικανότητα του σπέρματος, είναι η αποχή από τη σεξουαλική επαφή και την εκσπερμάτωση, για 2–5 ημέρες πριν από τη συλλογή του δείγματος. Σε αντίθετη περίπτωση, η μέτρηση μπορεί να είναι χαμηλή. Και βέβαια, η τελευταία εκσπερμάτωση να μην είναι πολύ καιρό πριν, γεγονός που ευθύνεται για την ακινησία μεγάλου ποσοστού των σπερματοζωάριων.

Τα δείγματα σπέρματος συλλέγονται σε αποστειρωμένο δοχείο, κατόπιν οι βιολόγοι τα αναλύουν για να ελέγξουν τα επίπεδα όγκου, ιξώδους και ρΗ. Το σπέρμα, αξιολογείται επίσης μικροσκοπικά για τον προσδιορισμό της κινητικότητας, του αριθμού των σπερματοζωαρίων, της μορφολογίας και άλλων σημαντικών παραγόντων.

Πώς πραγματοποιείται η κρυοσυντήρηση

Για να προστατευθεί το σπέρμα από την κατάψυξη και από την κρυστάλλωση του πάγου, προστίθενται ένα κρυοπροστατευτικό συστατικό χαμηλού μοριακού βάρους και εξαιρετικά διαπερατές χημικές ουσίες.

Πώς πραγματοποιείται η απόψυξη

Εξίσου σημαντική με την κατάψυξη του σπέρματος, είναι και η απόψυξή του όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Κι αυτό γιατί τα κύτταρα θα πρέπει να ανακτήσουν τις φυσιολογικές, βιολογικές τους δραστηριότητες, χωρίς απότομες θερμικές αλλαγές που θα επηρρεάσουν τη γονιμότητά του. Μόλις τα κύτταρα του σπέρματος αποψυχθούν, διαχωρίζονται από το μέσο κρυοσυντήρησης με έκπλυση σε μέσο καλλιέργειας και φυγοκέντρηση και είναι έτοιμα προς χρήση.

Στόχος είναι η ενημέρωση, ώστε νέες γυναίκες και νέοι άνδρες να αρχίσουν να προνοούν και να παίρνουν έγκαιρα τα μέτρα τους, δίνοντας παράταση στη γονιμότητά τους – τόσο η κατάψυξη ωραρίων όσο και η κατάψυξη σπέρματος όταν γίνεται σε ηλικία 20-30 χρόνων έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας απ’ ό,τι όταν γίνεται αργότερα, και ειδικά μετά την ηλικία των 40 χρόνων.

Πηγή: childit.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!