Οι ορμονικές αλλαγές των μπαμπάδων!
Οι ορμονικές αλλαγές των μπαμπάδων!


Οι έγκυοι και οι νέες μητέρες είναι… διάσημες για την έκρηξη ορμονών που βιώνουν. Το σώμα τους αλλάζει διαρκώς προκειμένου να προετοιμαστεί για τις φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες του νέου μέλους της οικογένειάς τους και αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη διάθεσή τους. Γνωρίζατε όμως ότι το ίδιο ισχύει και για τους μπαμπάδες;

Κι όμως, παρά την απουσία φουσκωμένης κοιλίτσας – ή έστω κοιλίτσας που να φουσκώνει από την ύπαρξη μωρού – οι νέοι μπαμπάδες περνούν επίσης μια σειρά από αλλαγές στο σώμα και το μυαλό τους μετά τη γέννηση του παιδιού τους, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους.

Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Η ωκυτοκίνη, η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης», έχει έντονη παρουσία στο σώμα της μητέρας μετά τον τοκετό, ιδίως στις γαλήνιες στιγμές που περνά αγκαλιά με το παιδί της, όπως όταν εκείνο κοιμάται στα χέρια της ή όταν απλώς κοιτάζονται στα μάτια. Η ίδια ορμόνη αυξάνεται σημαντικά και στο σώμα του μπαμπά, όμως έρευνα ανακάλυψε πως εκλύεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από την πιο έντονη επαφή με το μωρό, όπως στις περιπτώσεις που το πετά στον αέρα ή προσπαθεί να το κάνει να γελάσει. Τα επίπεδα της ωκυτοκίνης «χτυπάνε κόκκινο» και στους δύο γονείς όταν έρχονται σε άμεση σωματική επαφή με το βρέφος.

Αλλαγές πριν τη γέννηση του μωρού
Σύμφωνα με έρευνα, τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα των μπαμπάδων ξεκινούν ήδη λίγο καιρό πριν τη γέννηση του πρώτου παιδιού. Τότε, οι άνδρες βιώνουν σημαντική μείωση της τεστοστερόνης και αύξηση των ορμονών που συνδέονται με τη φροντίδα και τη συναισθηματική σύνδεση. Γενικότερα οι πατέρες έχουν χαμηλότερη τεστοστερόνη από τους άνδρες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά. Η συγκεκριμένη ορμόνη συνδέεται με την επιθετικότητα και τη λίμπιντο και η μείωσή της έχει να κάνει τόσο με τις αλλαγές που υφίσταται η σχέση του ζευγαριού εν αναμονή του «πελαργού», όσο και με τις ίδιες τις σκέψεις που κάνουν οι μέλλοντες μπαμπάδες σχετικά με τη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού τους.

Μια κεντρική διαφορά
Οι ορμονικές αλλαγές που υφίσταται το γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της κύησης και της λοχείας είναι αναπόφευκτες. Αντιθέτως, στην περίπτωση των ανδρών συνδέονται άμεσα με την εγγύτητά τους στην εγκυμοσύνη της συντρόφου τους και τον βαθμό εμπλοκής τους στην ανατροφή του παιδιού. Γι’ αυτό, αν θέλετε να ξυπνήσει το πατρικό σας φίλτρο, φροντίστε να συμμετέχετε σε όλη τη διάρκεια αυτής της μαγικής εμπειρίας!

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!