Ο χρόνος που αφιερώνει ο μπαμπάς στο παιδί
Ο χρόνος που αφιερώνει ο μπαμπάς στο παιδί


Σαν πατέρας, έχετε μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού. Η πιο σημαντική συνεισφορά που κάνετε είναι η καθημερινή αλληλεπίδραση με το παιδί. Δεν αρκεί η απλή παρουσία. Χρειάζεται ποιότητα και ουσία για να μετρήσει στην καρδιά του παιδιού. Όσο δύσκολο και αν σας είναι να βρείτε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα, πρέπει να μιλάτε με το παιδί. Να του λέτε αστεία και ιστορίες. Να διαβάζετε βιβλία δυνατά για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη των γλωσσικών και εγκεφαλικών δεξιοτήτων. Να του εξηγείτε πράγματα που θεωρείτε ότι είναι άξια αναφοράς και να του δίνετε την απόλυτη προσοχή σας όταν είστε μαζί. Οι περισπασμοί κάνουν το χρόνο σας λιγότερο ποιοτικό.

Να είστε ένα καλό πρότυπο. Το παιδί μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρά με τους άλλους μέσα από το πώς αλληλεπιδράτε εσείς μαζί του. Πείτε όχι αν χρειαστεί αλλά πείτε και μπράβο όταν συνεργάζεται ή φέρεται με ευγένεια. Διδάξτε στο παιδί χιούμορ και μην παίρνετε τα πάντα στα σοβαρά. Έτσι του δείχνετε την ανάλαφρη πλευρά της ζωής. Μην ξεχνάτε όμως να του δείχνετε αγάπη και τρυφερότητα με αγκαλιές και φιλιά. Τα παιδιά που έχουν σωματική επαφή με τον πατέρα τους έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα.

Όταν παίζετε έντονα με το παιδί, θέστε μερικούς κανόνες ώστε να μην τραυματιστεί το παιδί εφόσον εσείς είστε πολύ πιο δυνατός σωματικά. Αν γίνει όμως ατύχημα, σταματήστε αμέσως το παιχνίδι και σιγουρευτείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει ότι έγινε κατά λάθος. Ενθαρρύνετε το παιδί ακόμα κι αν φαινομενικά χάνει στο παιχνίδι.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!