Ώρα να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τις επιστήμες!
Ώρα να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τις επιστήμες!


Τώρα που μεγαλώνει η ημέρα, και έχουμε πιο πολλές ώρες ηλιοφάνειας, είναι ευκαιρία να περάσουμε ώρες με τα παιδιά μας, βοηθώντας τα παράλληλα να αγαπήσουν από νωρίς τα θέματα της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας. Θέματα που για πολλά παιδιά είναι δύσκολα στην μετέπειτα πορεία τους στο σχολείο.

Εμείς θα σας προτείνουμε, κατά διαστήματα, μικρές δραστηριότητες οι οποίες θα βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο των φυσικών επιστημών,  να προκαλέσουν την περιέργεια τους αλλά και να τους δώσουν μικρά εφόδια για το μέλλον!

Αυτοκινητάκια και τουβλάκια!

Όλα τα παιδιά, είτε αγόρια είτε κορίτσια, έχουν κάποια στιγμή παίξει με εκτοξευόμενα αυτοκινητάκια. Σχεδόν πάντοτε θα θέλουν το αυτοκινητάκι που διανύει την μεγαλύτερη απόσταση και αφότου παίξουν αρκετά με αυτό αρχίζουν να δημιουργούν παραλλαγές τοποθετώντας αντικείμενα πάνω ή μπροστά από το αυτοκινητάκι για να δουν τι θα συμβεί!

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν αρκετά πράγματα ενώ παίζουν.

Στο σημερινό μας «πείραμα» θα βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν πως να παίρνουν σωστές μετρήσεις από μια μετροταινία (μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά πιστέψτε με είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στις φυσικές επιστήμες), αλλά και πως η αύξηση του βάρους ενός αντικειμένου επηρεάζει την απόσταση που θα διανύσει!

Τι θα χρειαστείτε:

  • Εκτοξευόμενα αυτοκινητάκια με τις τροχιές τους (εμείς είχαμε τα Hot Wheels Angry Birds αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο θέλετε)
  • Μετροταινία (αυτή που χρησιμοποιούν οι μοδίστρες ή μεταλλική αν δεν έχετε)
  • Τουβλάκια (ότι έχετε στο σπίτι και μπορεί να χωρέσει στην τροχιά)

Ενώστε την τροχιά, τοποθετώντας τον εκτοξευτήρα στην άκρη. Προσθέστε το αυτοκινητάκι στον εκτοξευτήρα και ένα τουβλάκι μπροστά του. Τοποθετήστε την μετροταινία έτσι ώστε το 0 να βρίσκεται στο τέλος του αυτοκινήτου. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα γιατί πρέπει όλες οι μετρήσεις να γίνονται με αρχή το ίδιο σημείο για να  ξέρετε μετά πόσο μακριά ταξίδεψε το αυτοκινητάκι σε κάθε περίπτωση. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορείτε να εξηγήσετε το πιο πάνω σημείο δίνοντάς του και παραδείγματα.

Μέρσια Αγαμέμνονος

Καθηγήτρια Φυσικής

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!